Nóżki kurczaka z paprykowej marynaty
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • nóżki z kurczaka - 6 sztuk
  • Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr - 1 opakowanie
  • Mieszanka ziół i przypraw Zioła prowansalskie Knorr
  • ząbek czosnku - 4 sztuki
  • cytryny - 2 sztuki
  • Papryka słodka z Hiszpanii Knorr - 15 gramów
  • ostra papryczka w proszku - 5 gramów
  • oliwa z oliwek - 4 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Rozgnieć ząbki czosnku i wyciśnij sok z cytryny. Wymieszaj z oliwą, dodaj słodką i ostrą paprykę oraz przyprawę Knorr. Ponownie wszystko dokładnie wymieszaj.
  2. Zanurz mięso w przygotowanej marynacie. Dodaj zioła i lekko wymieszaj, aby zioła dobrze przylgnęły do mięsa. Całość zostaw w chłodnym miejscu na minimum godzinę.
  3. Połóż kawałki zamarynowanego mięsa na ruszt grilla. Piecz powoli przez około 30 minut, przekręcając od czasu do czasu, aby każda strona mięsa równomiernie się usmażyła.