Nutella

Wskazówki pieczenia:

Składniki:

    biszkopt
  • jajko - 3 sztuki
  • cukier - 1.5 szklanek
  • mąka pszenna - 0.5 szklanek
  • mąka ziemniaczana - 0.5 szklanek
  • kakao - 2 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • krem
  • suszone śliwki - 0.5 kilogramów
  • wódka - 1 unit
  • Kostka do pieczenia Kasia - 25 dekagramów
  • Nutella - 20 dekagramów
  • wierzch
  • śmietana 30% - 0.5 litrów
  • cukier puder - 3 łyżki
  • smietana fix - 2 opakowania
  • dekoracja
  • gorzka czekolada - 15 dekagramów

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać.
  2. Dodać żółtka i jeszcze ubijać.
  3. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia.
  4. Delikatnie wymieszać.
  5. Wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm.
  6. Ostudzic i nasączyć ponczem (mocna herbata+wódka).
  7. Suszone śliwki przełożyć do litrowego słoika, zalać wódką, zakręcić słoik i zostawić na 24 godz.
  8. Na drugi dzień, jak już wchłoną alkohol, pokroić je w kostkę.
  9. Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę.
  10. Ucierając dodawać porcjami Nutellę.
  11. Pod koniec dodać pokrojone śliwki i wymieszać.
  12. Krem wyłożyć na upieczony i ostudzony biszkopt.
  13. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem, pod koniec dodać " śmietan-fix" i wymieszać.
  14. Wyłożyć na krem.
  15. Na bitą śmietanę zetrzeć na tarce o dużych oczkach gorzką czekoladę. S
  16. chłodzić w lodówce.