Nutella

0


Średnie


60 min.


1 os.

Składniki
Biszkopt:
jajko3 sztuki
cukier1.5 szklanek
mąka pszenna0.5 szklanek
mąka ziemniaczana0.5 szklanek
kakao2 łyżki
proszek do pieczenia1 łyżeczka
Krem:
suszone śliwki0.5 kilogramów
wódka1 unit
Kostka do pieczenia Kasia25 dekagramów
Nutella20 dekagramów
Wierzch:
śmietana 30%0.5 litrów
cukier puder3 łyżki
smietana fix2 opakowania
Dekoracja:
gorzka czekolada15 dekagramów
Przygotowanie
Krok 1
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać.
Krok 2
Dodać żółtka i jeszcze ubijać.
Krok 3
Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia.
Krok 4
Delikatnie wymieszać.
Krok 5
Wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm.
Krok 6
Ostudzic i nasączyć ponczem (mocna herbata+wódka).
Krok 7
Suszone śliwki przełożyć do litrowego słoika, zalać wódką, zakręcić słoik i zostawić na 24 godz.
Krok 8
Na drugi dzień, jak już wchłoną alkohol, pokroić je w kostkę.
Krok 9
Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę.
Krok 10
Ucierając dodawać porcjami Nutellę.
Krok 11
Pod koniec dodać pokrojone śliwki i wymieszać.
Krok 12
Krem wyłożyć na upieczony i ostudzony biszkopt.
Krok 13
Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem, pod koniec dodać " śmietan-fix" i wymieszać.
Krok 14
Wyłożyć na krem.
Krok 15
Na bitą śmietanę zetrzeć na tarce o dużych oczkach gorzką czekoladę. S
Krok 16
chłodzić w lodówce.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl