Obatzda

1


Łatwe


15 min.


4 os.

Składniki
cebula2 sztuki
sałata liście4 sztuki
piwo2 łyżki
mielona słodka papryka1 szczypta
sól1 szczypta
pieprz1 szczypta
masło50 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Cebulę obierz i posiekaj w drobną kosteczkę.
Krok 2
Ser, jeżeli jest wystarczająco twardy zetrzyj na tarce lub rozgnieć widelcem. Zmiksuj razem z masłem ogrzanym do temperatury pokojowej.
Krok 3
Wlej 2 łyżki piwa i dopraw do smaku przyprawami. Wyrób w rękach do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
Krok 4
Łyżkę zanurz w gorącej wodzie i wykrawaj nią z masy gomółki sera. Tradycyjnie podawaj z jasnym piwem i wiejskim chlebem posmarowanym cienko masłem.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl