Obatzda

Składniki:

  • cebula - 2 sztuki
  • sałata liście - 4 sztuki
  • piwo - 2 łyżki
  • Papryka słodka z Hiszpanii Knorr - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • masło - 50 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kosteczkę.
  2. Ser, jeżeli jest wystarczająco twardy zetrzyj na tarce lub rozgnieć widelcem. Zmiksuj razem z masłem ogrzanym do temperatury pokojowej.
  3. Wlej 2 łyżki piwa i dopraw do smaku przyprawami. Wyrób w rękach do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
  4. Łyżkę zanurz w gorącej wodzie i wykrawaj nią z masy gomółki sera. Tradycyjnie podawaj z jasnym piwem i wiejskim chlebem posmarowanym cienko masłem.