| |||||||||
| Składniki | ||
| cebula | 2 sztuki | |
| sałata liście | 4 sztuki | |
| piwo | 2 łyżki | |
| mielona słodka papryka | 1 szczypta | |
| sól | 1 szczypta | |
| pieprz | 1 szczypta | |
| masło | 50 gramów |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Cebulę obierz i posiekaj w drobną kosteczkę. |
| Krok 2 |
| Ser, jeżeli jest wystarczająco twardy zetrzyj na tarce lub rozgnieć widelcem. Zmiksuj razem z masłem ogrzanym do temperatury pokojowej. |
| Krok 3 |
| Wlej 2 łyżki piwa i dopraw do smaku przyprawami. Wyrób w rękach do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. |
| Krok 4 |
| Łyżkę zanurz w gorącej wodzie i wykrawaj nią z masy gomółki sera. Tradycyjnie podawaj z jasnym piwem i wiejskim chlebem posmarowanym cienko masłem. |
| Autor: przepisy.pl |