Obiadowa sałatka z włoskiej kapusty

Składniki:

  • cebula - 2 sztuki
  • olej
  • pieprz
  • sól
  • jabłko - 2 sztuki
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • sok z cytryny
  • koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • włoska kapusta - 600 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę oczyść, usuń uszkodzone liście i przepłucz pod bieżącą wodą. Osusz, poszatkuj, zalej wrzątkiem i gotuj aż będzie prawie miękka.
  2. W tym czasie obierz jabłka i zetrzyj na starce, skrop odrobiną soku z cytryny, aby nie ściemniały.
  3. Cebulę posiekaj drobno, wymieszaj razem z jabłkiem i odsączoną ugotowaną kapustą.
  4. Wymieszaj z przecierem pomidorowym i odrobiną oleju, dopraw do smaku przyprawami i pozostałym sokiem z cytryny. Udekoruj natką pietruszki i podawaj do obiadu.