OCZY CARYCY

7


Łatwe


30 min.


1 os.

Składniki
Ciasto 1:
Kostka do pieczenia Kasia20 dekagramów
białko 6 sztuk
mąka ziemniaczana1.5 szklanek
cukier1.5 szklanek
ocet1 łyżka
olej0.3 szklanek
Ciasto 2:
żółtko6 sztuk
jajko2 sztuki
cukier6 łyżek
mąka4 łyżki
proszek do pieczenia2 łyżeczki
kakao2 łyżki
olej0.3 szklanek
Dodatki:
masa karpatkowa1 opakowanie
galaretka czerwona2 opakowania
kawa z amaretto1 unit
Przygotowanie
Krok 1
Ciasto I: Białka ubić na sztywno razem z cukrem.
Krok 2
Dodać pozostałe składniki i wszystko wymieszać.
Krok 3
Ciasto II: Żółtka i całe jajka utrzeć z cukrem, następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i olej, wszystko razem wymieszać.
Krok 4
Na blaszkę wyłożyć na przemian jasne i ciemne ciasto.
Krok 5
Przeciągnąć widelcem, aby powstały "esy-floresy". Upiec ciasto w temp. 180 C przez ok 30-35 min.
Krok 6
Galaretki rozpuścić w 0,5 l wody.
Krok 7
Ciasto po upieczeniu i przestygnięciu przekroić na pół.
Krok 8
Na jednej warstwie rozsmarować połowę kremu karpatkowego, na krem ułożyć biszkopty nasączone w kawie z amaretto.
Krok 9
Pomiędzy biszkopty wyłożyć mocno tężejącą galaretkę, na galaretkę wyłożyć druga połowę kremu, całość przykryć drugim plackiem.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl