OCZY CARYCY
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 180°C °C

Składniki:

    ciasto 1
  • Kostka do pieczenia Kasia - 20 dekagramów
  • białko - 6 sztuk
  • mąka ziemniaczana - 1.5 szklanek
  • cukier - 1.5 szklanek
  • ocet - 1 łyżka
  • olej - 0.3 szklanek
  • ciasto 2
  • żółtko - 6 sztuk
  • jajko - 2 sztuki
  • cukier - 6 łyżek
  • mąka - 4 łyżki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • kakao - 2 łyżki
  • olej - 0.3 szklanek
  • dodatki
  • masa karpatkowa - 1 opakowanie
  • galaretka czerwona - 2 opakowania
  • kawa z amaretto - 1 unit

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto I: Białka ubić na sztywno razem z cukrem.
  2. Dodać pozostałe składniki i wszystko wymieszać.
  3. Ciasto II: Żółtka i całe jajka utrzeć z cukrem, następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i olej, wszystko razem wymieszać.
  4. Na blaszkę wyłożyć na przemian jasne i ciemne ciasto.
  5. Przeciągnąć widelcem, aby powstały "esy-floresy". Upiec ciasto w temp. 180 C przez ok 30-35 min.
  6. Galaretki rozpuścić w 0,5 l wody.
  7. Ciasto po upieczeniu i przestygnięciu przekroić na pół.
  8. Na jednej warstwie rozsmarować połowę kremu karpatkowego, na krem ułożyć biszkopty nasączone w kawie z amaretto.
  9. Pomiędzy biszkopty wyłożyć mocno tężejącą galaretkę, na galaretkę wyłożyć druga połowę kremu, całość przykryć drugim plackiem.