Ognista sałatka z kurczakiem

Składniki:

  • ziemniaki - 600 gramów
  • pierś z kurczaka - 2 sztuki
  • pieprz
  • sól
  • cukier
  • papryczka chilli
  • oliwa
  • papryka - 1 sztuka
  • kukurydza konserwowa - 1 sztuka
  • sos pomidorowy - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki wyszoruj szczoteczką i ugotuj w mundurkach. Odcedź i wystudź.
  2. Mięso umyj, osusz, oprósz solą i pieprzem. Podsmaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor, zdejmij z patelni, ostudź, pokrój w kostkę.
  3. Wystudzone ziemniaki obierz z łupinek i również potnij w kostkę.
  4. Paprykę oczyść, posiekaj w cienkie paseczki i wymieszaj z mięsem i ziemniakami.
  5. Dodaj osączoną z zalewy kukurydzę i połącz składniki z sosem pomidorowym. Dopraw na ostro do smaku.
  6. Ognistą sałatkę z kurczakiem przed podaniem schłodź w lodówce.