| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Omułki wrzuć do mocno rozgrzanego rondla ze stali nierdzewnej. Wlej wodę i wino. Doprowadź do wrzenia na ostrym ogniu. Przykryj i gotuj przez 3-4 minuty, aż muszle się otworzą. Osącz, zachowując wywar z gotowania. Wyrzuć omułki, które się nie otworzyły. |
| Krok 2 |
| Usuń górną połowę muszli. Odłóż omułki w muszlach na bok. |
| Krok 3 |
| Ostrożnie zalej je wywarem z gotowania, starając się nie poruszyć osadu, który pozostał na dnie naczynia. |
| Krok 4 |
| Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Na gorącą wrzuć plastry ziemniaków i kiełbasy. Smaż przez 8-10 minut, aż lekko się zrumienią i zmiękną. |
| Krok 5 |
| Dodaj czosnek i cebulę. Smaż przez 10 sekund. |
| Krok 6 |
| Dodaj omułki, wraz z wywarem, oraz Sos do pieczeni jasny Knorr. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień i gotuj jeszcze przez minutę. Dopraw do smaku czarnym pieprzem. |
| Krok 7 |
| Rozgrzej grill. Smaruj rybę z obu stron pozostałą łyżką oliwy. Posyp solą. Smaż rybę z obu stron po 3 minuty. Nałóż ziemniaki, kiełbasę i omułki do czterech głębokich talerzy. Wlej niewielką ilość wywaru. Ułóż na wierzchu filet z ryby, posyp natką pietruszki i podawaj. |