Okoń morski z omułkami i hiszpańską kiełbasą
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Trudne

Składniki:

  • Kiełbasa chorizo (pokrojona na 16 plasterków) - 1 sztuka
  • Esencja do duszonego kurczaka Knorr - 1 sztuka
  • Starannie oczyszczone omułki - 24 sztuki
  • Okoń morski – 4 filety - 180 gramów
  • posiekana natka pietruszki - 1 łyżka
  • białe wino wytrawne - 0.25 szklanek
  • woda - 0.25 szklanek
  • posiekany czosnek - 2 łyżeczki
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 0.5 łyżeczek
  • sól - 1 szczypta
  • oliwa - 3 łyżki
  • Ziemniaki (obrane i pokrojone na 16 plastrów) - 2 sztuki
  • Cebula (pokrojona w kostkę) - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Omułki wrzuć do mocno rozgrzanego rondla ze stali nierdzewnej. Wlej wodę i wino. Doprowadź do wrzenia na ostrym ogniu. Przykryj i gotuj przez 3-4 minuty, aż muszle się otworzą. Osącz, zachowując wywar z gotowania. Wyrzuć omułki, które się nie otworzyły.
  2. Usuń górną połowę muszli. Odłóż omułki w muszlach na bok.
  3. Ostrożnie zalej je wywarem z gotowania, starając się nie poruszyć osadu, który pozostał na dnie naczynia.
  4. Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Na gorącą wrzuć plastry ziemniaków i kiełbasy. Smaż przez 8-10 minut, aż lekko się zrumienią i zmiękną.
  5. Dodaj czosnek i cebulę. Smaż przez 10 sekund.
  6. Dodaj omułki, wraz z wywarem, oraz Esencję do duszonego kurczaka Knorr. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień i gotuj jeszcze przez minutę. Dopraw do smaku czarnym pieprzem.
  7. Rozgrzej grill. Smaruj rybę z obu stron pozostałą łyżką oliwy. Posyp solą. Smaż rybę z obu stron po 3 minuty. Nałóż ziemniaki, kiełbasę i omułki do czterech głębokich talerzy. Wlej niewielką ilość wywaru. Ułóż na wierzchu filet z ryby, posyp natką pietruszki i podawaj.