Oliwki w cieście
  • 15 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr - 1 sztuka
  • mąka - 100 gramów
  • jajka - 2 sztuki
  • sól - 1 szczypta
  • czarne oliwki - 300 gramów
  • suszone pomidory - 10 sztuk
  • cebula - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 5 sztuk
  • świeża bazylia - 0.5 pęczków

Sposób przygotowania:

  1. Z mąki, jajek i soli zrób ciasto. Posiekaj oliwki, czosnek oraz cebulę i dodaj do ciasta.
  2. Pomidory pokrój w kostkę i wraz z przyprawami oraz przyprawą w mini kostkach Knorr dodaj do ciasta.
  3. Połowę pęczka bazylii umyj, drobno posiekaj i dodaj do pozostałych składników.
  4. We frytkownicy lub odpowiednim garnku rozgrzej olej lub inny tłuszcz do około 160 stopni - nie wyżej.
  5. Łyżeczką uformuj z masy małe kluski. Smaż partiami przez pięć minut na kolor złotobrązowy. Podawaj na ciepło.