Olla pachida - potrawa z mięsem

Składniki:

  • cebula - 2 sztuki
  • marchewka - 200 gramów
  • por - 5 sztuk
  • kminek - 1 szczypta
  • cielęcina - 400 gramów
  • sól - 1 szczypta
  • fasolka szparagowa - 200 gramów
  • kolendra - 1 szczypta
  • oliwa - 2 łyżki
  • czosnek ząbki - 3 sztuki
  • szafran - 1 szczypta
  • zielony groszek - 300 gramów
  • baranina - 300 gramów
  • wieprzowina - 300 gramów
  • słonina - 250 gramów
  • ziemniak - 5 sztuk
  • surowa szynka - 250 gramów
  • włoska kapusta - 1 sztuka
  • korniszon - 3 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Słoninę i szynkę pokrój kostkę i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu.
  2. Pozostałe mięso umyj, osusz i potnij w kostkę, dodaj do szynki i obsmaż ze wszystkich stron na złoty kolor.
  3. Podlej mięso zimną wodą, dodaj kilka ziarenek pieprzu i gotuj na małym ogniu przez ok. 60 minut.
  4. W tym czasie poszatkuj kapustę, obierz i pokrój w mniejsze kawałki ziemniaki, marchewkę, cebulkę fasolkę i białe części pora.
  5. Dodaj do mięsa razem z groszkiem i gotuj do czasu, gdy wszystkie składniki będą miękkie.
  6. Mięso osącz i ułóż na półmisku razem z korniszonami, natomiast rosół dopraw do smaku szczyptą szafranu, kminkiem i kolendrą.
  7. Podawaj w filiżankach do mięsa.