Przygotowanie |
Krok 1 |
Słoninę i szynkę pokrój kostkę i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu. |
Krok 2 |
Pozostałe mięso umyj, osusz i potnij w kostkę, dodaj do szynki i obsmaż ze wszystkich stron na złoty kolor. |
Krok 3 |
Podlej mięso zimną wodą, dodaj kilka ziarenek pieprzu i gotuj na małym ogniu przez ok. 60 minut. |
Krok 4 |
W tym czasie poszatkuj kapustę, obierz i pokrój w mniejsze kawałki ziemniaki, marchewkę, cebulkę fasolkę i białe części pora. |
Krok 5 |
Dodaj do mięsa razem z groszkiem i gotuj do czasu, gdy wszystkie składniki będą miękkie. |
Krok 6 |
Mięso osącz i ułóż na półmisku razem z korniszonami, natomiast rosół dopraw do smaku szczyptą szafranu, kminkiem i kolendrą. |
Krok 7 |
Podawaj w filiżankach do mięsa. |