Omleciki z Toronto

Składniki:

  • sól - 1 szczypta
  • cukier - 1 łyżka
  • mleko - 0.25 szklanek
  • mąka - 150 gramów
  • masło - 2 łyżki
  • jaja - 6 sztuk
  • sok z cytryny - 2 łyżki
  • jabłka - 300 gramów
  • cukier waniliowy - 1 łyżeczka
  • syrop klonowy - 6 łyżek

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na małe kawałki. Skrop je sokiem z cytryny.
  2. Do mąki dodaj cukier, cukier waniliowy oraz sól.
  3. Żółtka oddziel od białek. Żółtka dodaj do mąki, a z białek ubij sztywną pianę.
  4. Do mąki i jajek dodaj mleko i zmiksuj. Teraz dodaj pianę z białek i wymieszaj.
  5. Na małej patelni rozgrzej część masła, ułóż trochę jabłek i podgrzewaj chwilę.
  6. Jabłka zalej 0,25 ciasta i smaż przez chwilę.
  7. W ten sam sposób usmaż kolejne 3 omleciki. Podawaj je polane syropem klonowym.