Omleciki z Toronto

0


Łatwe


30 min.


4 os.

Składniki
sól1 szczypta
cukier1 łyżka
mleko0.25 szklanek
mąka150 gramów
masło2 łyżki
jaja6 sztuk
sok z cytryny2 łyżki
jabłka300 gramów
cukier waniliowy1 łyżeczka
syrop klonowy6 łyżek
Przygotowanie
Krok 1
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na małe kawałki. Skrop je sokiem z cytryny.
Krok 2
Do mąki dodaj cukier, cukier waniliowy oraz sól.
Krok 3
Żółtka oddziel od białek. Żółtka dodaj do mąki, a z białek ubij sztywną pianę.
Krok 4
Do mąki i jajek dodaj mleko i zmiksuj. Teraz dodaj pianę z białek i wymieszaj.
Krok 5
Na małej patelni rozgrzej część masła, ułóż trochę jabłek i podgrzewaj chwilę.
Krok 6
Jabłka zalej 0,25 ciasta i smaż przez chwilę.
Krok 7
W ten sam sposób usmaż kolejne 3 omleciki. Podawaj je polane syropem klonowym.
Autor: pasibrzuchPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl