Omlet tajski

25


Łatwe


45 min.


2 os.

Składniki
pierś z kurczaka 2 sztuki
woda0.5 szklanek
czerwone papryki2 sztuki
Bulion warzywny Knorr1 sztuka
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr1 sztuka
cebula dymka ze szczypiorkiem1 sztuka
groszek cukrowy100 gramów
brokuły100 gramów
marchew1 sztuka
papryczka chilli1 sztuka
jajka4 sztuki
mąka2 łyżki
świeży imbir - 2 cm kawałek1 sztuka
ząbek czosnku2 sztuki
trawa cytrynowa2 sztuki
limonka1 sztuka
sos sojowy1 łyżka
sos rybny1 łyżka
olej sezamowy
Przygotowanie
Krok 1
Wszystkie warzywa oczyść i drobno pokrój. Białą część trawy cytrynowej posiekaj. Czosnek obierz z łupinek i mocno rozdrobnij. Limonkę wyszoruj, wytrzyj, a następnie zetrzyj skórkę na mniejszych oczkach tarki. Imbir podziel na mniejsze części, obierz i również zetrzyj lub bardzo drobno posiekaj. Brokuł podziel na niewielkie różyczki.
Krok 2
Filety obierz z błon, umyj, osusz, pokrój w kostkę i skrop sokiem z limonki. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, a gdy tłuszcz będzie gorący, wrzuć mięso i usmaż na złoty kolor. Gdy piersi nabiorą złocistej barwy, dodaj rozdrobnione warzywa oraz trawę cytrynową, a całość smaż przez około 6 minut, często mieszając.
Krok 3
W trakcie smażenia wszystkie składniki dopraw czosnkiem, skórką limonki, imbirem oraz przyprawą uniwersalną Knorr. Następnie zmniejsz ogień i duś przez około 20 minut pod przykryciem.
Krok 4
W garnuszku wymieszaj wodę z kostką Bulionową na włoszczyźnie Knorr, sosem rybnym oraz sosem sojowym. Powstały płyn odstaw, dopóki trochę nie ostygnie.
Krok 5
Do chłodnego wywaru dodaj jajka oraz mąkę, a całość roztrzep widelcem, na jednolitą masę.
Krok 6
Na rozgrzanym na patelni z dodatkiem oleju usmaż kolejno 2 omlety. Razem z nadzieniem składaj je w koperty. Resztę farszu ułóż na wierzchu. Całą potrawę tuż przed podaniem udekoruj posiekaną dymką.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl