Omlet tajski
  • 45 minut
  • 2 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • pierś z kurczaka - 2 sztuki
  • woda - 0.5 szklanek
  • czerwone papryki - 2 sztuki
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 sztuka
  • cebula dymka ze szczypiorkiem - 1 sztuka
  • groszek cukrowy - 100 gramów
  • brokuły - 100 gramów
  • marchew - 1 sztuka
  • papryczka chilli - 1 sztuka
  • jajka - 4 sztuki
  • mąka - 2 łyżki
  • świeży imbir - 2 cm kawałek - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • trawa cytrynowa - 2 sztuki
  • limonka - 1 sztuka
  • sos sojowy - 1 łyżka
  • sos rybny - 1 łyżka
  • olej sezamowy

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa oczyść i drobno pokrój. Białą część trawy cytrynowej posiekaj. Czosnek rozdrobnij, zetrzyj skórkę z limonki, po czym zetrzyj imbir.
  2. Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę. Następnie skrop sokiem z limonki i usmaż na złoty kolor. Dodaj rozdrobnione warzywa oraz trawę cytrynową i smaż przez 6 minut.
  3. Dopraw całość czosnkiem, skórką limonki, imbirem oraz przyprawą Knorr. Podgrzewaj na małym ogniu, pod przykryciem, przez 20 minut.
  4. Wymieszaj wodę z kostką Bulionu na włoszczyźnie Knorr, sosem rybnym oraz sosem sojowym.
  5. Jajka wymieszaj z wystudzonym wywarem, a następnie roztrzep widelcem z mąką.
  6. Na rozgrzanym na patelni oleju usmaż kolejno 2 omlety. Razem z nadzieniem składaj je w koperty. Resztę nadzienia ułóż na wierzchu. Przed podaniem udekoruj posiekaną dymką.