Omlet z soczewicą, orzechami i jarmużem doprawiony za’atarem
  • 40 minut
  • 2 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • cebula - 1 sztuka
  • liście jarmużu - 100 gramów
  • zielona soczewica z puszki - 300 gramów
  • orzechy włoskie - 50 gramów
  • Przyprawa Za'atar Knorr - 1 łyżeczka
  • cytryna - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • strąk papryczki chili - 1 sztuka
  • jajko - 4 sztuki
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • sól - 2 szczypty

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Posiekaj orzechy (nie musisz tego robić zbyt dokładnie), zetrzyj skórkę z cytryny. Z liści jarmużu usuń zgrubienia. Następnie pokrój liście w cienkie paseczki. Soczewicę wypłucz pod bieżącą wodą i osusz na ściereczce. Posiekaj czosnek i chili. Składniki podziel na dwie porcje.
  2. Jajka dokładnie roztrzep z przyprawą Za’atar Knorr, skórką z cytryny i odrobiną soli.
  3. Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmaż na złoty kolor czosnek, dodaj chili i cebulę. Całość smaż chwilę, aż cebula zrobi się szklista. Wtedy dodaj orzechy, jarmuż i soczewicę. Całość smaż jeszcze chwilę, po czym składniki zalej połową rozmieszanych jaj. Patelnię przykryj z wierzchu. Smaż omlet minutę, po czym złóż na pół i przełóż na talerz.