Omlet ze szparagami i krewetkami

Składniki:

  • śmietana - 4 łyżki
  • sól - 1 łyżeczka
  • masło - 3 łyżki
  • pieprz biały - 1 szczypta
  • jaja - 6 sztuk
  • szparagi - 500 gramów
  • krewetki mrożone - 200 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Krewetki rozmroź, a szparagi oczyść, zwiąż w pęczki i gotuj przez 20-30 minut w posolonej wodzie.
  2. Jajka roztrzep wraz ze śmietaną, pieprzem i solą.
  3. Na patelni rozgrzej łyżeczkę masła* i wlej 0,25 masy jajecznej.
  4. Usmaż omlet tak, aby z jednej strony pozostał niedopieczony. Z pozostałej masy usmaż kolejne 3 omlety. Przełóż je do ciepłego piekarnika.
  5. Rozgrzej resztę masła i podsmaż na nim krewetki.
  6. Szparagi odsącz z wody i ułóż na omletach. Placki złóż na połowę i posyp krewetkami. Możesz podawać z zieloną sałatą. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.