Omlet ze szparagami i szynką
  • 30 minut
  • 2 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • szparagi białe - 6 sztuk
  • szparagi zielone - 6 sztuk
  • marchew - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • parmezan - 30 gramów
  • szynka - 2 plastry
  • natka pietruszki - 0.25 pęczków
  • jajko - 1 sztuka
  • śmietana 30% - 50 mililitrów
  • oliwa - 2 łyżki
  • Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Szparagi umyj, odetnij zdrewniałe końcówki, obierz. Łodygi pokrój na kawałki długości 2 cm, główki pozostaw w całości. Marchewkę obierz i pokrój na plasterki. Cebulę posiekaj.
  2. Na patelnię wlej oliwę, dodaj cebulę, marchew i łodygi szparagów i smaż na niewielkim ogniu, pod przykryciem przez 10 minut.
  3. Dodaj starty parmezan, pokrojoną szynkę, pokruszoną kostkę pietruszkową, posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj.
  4. Jajko roztrzep ze śmietaną i wlej na patelnię. Smaż na średnim ogniu, pod przykryciem, aż jajko się zetnie.