Opiekane łódeczki ziemniaczane z wędzonym łososiem
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • ziemniaki upieczone - 4 sztuki
  • Sos Hellmann's Czosnkowy - 4 łyżki
  • Przyprawa do złotego kurczaka Knorr - 1 łyżka
  • cukinia - 1 sztuka
  • łosoś wędzony - 4 plastry
  • cebula czerwona posiekana - 1 sztuka
  • starty ser cheddar - 4 łyżki
  • kiełki słonecznika, garstka - 1 sztuka
  • sos Tabasco, kilka kropel
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki przekrój wzdłuż na połówki, a następnie wydrąż je łyżką stołową – powstałe łódeczki oprósz przyprawą Knorr. Wydrążony miąższ pokrój w drobną kostkę.
  2. Cukinię oraz cebulę pokrój również w drobną kostkę i przesmaż na rozgrzanej oliwie. Zdejmij z ognia, dodaj miąższ z ziemniaków, pokrojonego drobno łososia oraz starty ser. Farsz dopraw do smaku i wymieszaj.
  3. Przygotowanym farszem napełnij połówki ziemniaków i ułóż na aluminiowej tacce do grilla.
  4. Łódeczki opiekaj ok. 10 minut uważając, aby nie przypaliły się.
  5. W miseczce połącz sos czosnkowy Hellmann’s z sosem Tabasco i wymieszaj. Gotowe łódeczki przełóż na półmisek i udekoruj kiełkami słonecznika. Podawaj z sosem Hellmann’s Czosnkowym.