Oponki

99


Łatwe


15 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
Kostka do pieczenia Kasia0.5 opakowań
mąka1.5 szklanek
cukier0.33 szklanek
twaróg150 gramów
proszek do pieczenia1 łyżeczka
jajko1 sztuka
spirytus 1 łyżeczka
sól1 szczypta
Dekoracja:
cukier do obtoczenia1 unit
Dodatki:
olej do smażenia1 litr
Przygotowanie
Krok 1
Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól. Dodaj miękką Kasię, jajko, spirytus i twaróg. Wszystko wymieszaj mieszadłami miksera.
Krok 2
Masę przełóż na podsypany mąką stół i szybko zagnieć elastyczne ciasto.
Krok 3
Ciasto rozwałkuj na placek grubości 7-10 mm.
Krok 4
Metalowymi obręczami lub szklanką i kieliszkiem wycinaj z ciasta oponki. Pozostałe ścinki i małe kółeczka zagnieć ponownie i powtórz czynność wałkowania i wycinania.
Krok 5
W emaliowanym garnku rozgrzej olej. Wrzucaj do niego partiami oponki i smaż z obu stron aż staną się rumiane.
Krok 6
Usmażone oponki osączaj na papierowym ręczniku, a następnie obtaczaj w cukrze.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl