| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól. Dodaj miękką Kasię, jajko, spirytus i twaróg. Wszystko wymieszaj mieszadłami miksera. |
| Krok 2 |
| Masę przełóż na podsypany mąką stół i szybko zagnieć elastyczne ciasto.
|
| Krok 3 |
| Ciasto rozwałkuj na placek grubości 7-10 mm. |
| Krok 4 |
| Metalowymi obręczami lub szklanką i kieliszkiem wycinaj z ciasta oponki.
Pozostałe ścinki i małe kółeczka zagnieć ponownie i powtórz czynność wałkowania i wycinania. |
| Krok 5 |
| W emaliowanym garnku rozgrzej olej. Wrzucaj do niego partiami oponki i smaż z obu stron aż staną się rumiane. |
| Krok 6 |
| Usmażone oponki osączaj na papierowym ręczniku, a następnie obtaczaj w cukrze. |