Oponki
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • bez p. °C

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 opakowań
  • mąka - 1.5 szklanek
  • cukier - 0.33 szklanek
  • twaróg - 150 gramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • jajko - 1 sztuka
  • spirytus - 1 łyżeczka
  • sól - 1 szczypta
  • dekoracja
  • cukier do obtoczenia - 1 unit
  • dodatki
  • olej do smażenia - 1 litr

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól. Dodaj miękką Kasię, jajko, spirytus i twaróg. Wszystko wymieszaj mieszadłami miksera.
  2. Masę przełóż na podsypany mąką stół i szybko zagnieć elastyczne ciasto.
  3. Ciasto rozwałkuj na placek grubości 7-10 mm.
  4. Metalowymi obręczami lub szklanką i kieliszkiem wycinaj z ciasta oponki. Pozostałe ścinki i małe kółeczka zagnieć ponownie i powtórz czynność wałkowania i wycinania.
  5. W emaliowanym garnku rozgrzej olej. Wrzucaj do niego partiami oponki i smaż z obu stron aż staną się rumiane.
  6. Usmażone oponki osączaj na papierowym ręczniku, a następnie obtaczaj w cukrze.