Przygotowanie |
Krok 1 |
Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól. Dodaj miękką Kasię, jajko, spirytus i twaróg. Wszystko wymieszaj mieszadłami miksera. |
Krok 2 |
Masę przełóż na podsypany mąką stół i szybko zagnieć elastyczne ciasto.
|
Krok 3 |
Ciasto rozwałkuj na placek grubości 7-10 mm. |
Krok 4 |
Metalowymi obręczami lub szklanką i kieliszkiem wycinaj z ciasta oponki.
Pozostałe ścinki i małe kółeczka zagnieć ponownie i powtórz czynność wałkowania i wycinania. |
Krok 5 |
W emaliowanym garnku rozgrzej olej. Wrzucaj do niego partiami oponki i smaż z obu stron aż staną się rumiane. |
Krok 6 |
Usmażone oponki osączaj na papierowym ręczniku, a następnie obtaczaj w cukrze. |