Przygotowanie |
Krok 1 |
Mleko zagotować z Kasią, solą, cukrem. |
Krok 2 |
Zdjąć z ognia i wsypać mąkę. |
Krok 3 |
Mieszać tak długo, aż ciasto będzie tworzyć zwartą kulkę i nie będzie się kleić do garnka. |
Krok 4 |
Ciasto wystudzić i dodać jajka, mieszać (ja mieszam mikserem), aż do powstania gładkiego ciasta. |
Krok 5 |
Ilość jajek zależy od gęstości ciasta. Nie może być za rzadkie. |
Krok 6 |
Ciasto wyciskać przy pomocy worka cukierniczego na papier pergaminowy posmarowany Kasią. |
Krok 7 |
Smażyć na gorącym oleju. |
Krok 8 |
Ostudzone oponki polać lukrem. |
Krok 9 |
Ilość składników jest podana na DUŻĄ porcję oponek. |