Oponki jak z cukierni

5


Łatwe


0 min.


1 os.

Składniki
mleko1 litr
Kostka do pieczenia Kasia200 gramów
mąka450 gramów
sól1 szczypta
jajko9 sztuk
cukier1 łyżka
lukier:1 opakowanie
olej1 litr
Przygotowanie
Krok 1
Mleko zagotować z Kasią, solą, cukrem.
Krok 2
Zdjąć z ognia i wsypać mąkę.
Krok 3
Mieszać tak długo, aż ciasto będzie tworzyć zwartą kulkę i nie będzie się kleić do garnka.
Krok 4
Ciasto wystudzić i dodać jajka, mieszać (ja mieszam mikserem), aż do powstania gładkiego ciasta.
Krok 5
Ilość jajek zależy od gęstości ciasta. Nie może być za rzadkie.
Krok 6
Ciasto wyciskać przy pomocy worka cukierniczego na papier pergaminowy posmarowany Kasią.
Krok 7
Smażyć na gorącym oleju.
Krok 8
Ostudzone oponki polać lukrem.
Krok 9
Ilość składników jest podana na DUŻĄ porcję oponek.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl