Oponki Ptysiowe
  • 30 minut
  • Łatwe

Składniki:

    ciasto
  • mąka pszenna - 1.5 szklanek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 opakowań
  • jajko - 5 sztuk
  • woda - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • dodatki
  • olej do smażenia - 1 unit
  • lukier - 1 unit

Sposób przygotowania:

  1. Zagotować wodę z Kasią, na wrzątek wsypać mąkę i mieszać drewnianą łyżką tak długo, aż zrobi się jednolita masa. Masę ostudzić.
  2. Do ostudzonej masy wbijać kolejno całe jajka i miksować na gładką masę - dodać proszek do pieczenia.
  3. Z papieru do pieczenia powycinać kwadraty 10 x 10.
  4. Ciastem napełniać szprycę ( z gwiazdką ) i wyciskać na papier koła.
  5. Na rozgrzany olej wkładać oponki wraz z papierem. Gdy papier zacznie odchodzić od ciasta, zdjąć go.
  6. Oponki smażyć na złoty kolor z obu stron. Ostudzone polukrować. SMACZNEGO!