Oponki Ptysiowe

25


Łatwe


30 min.


8 os.

Składniki
mąka pszenna220 gramów
masło100 gramów
sól1 szczypta
woda1 szklanka
jajka5 sztuk
olej0.5 litrów
Przygotowanie
Krok 1
W rondlu zagotuj wodę z masłem i szczyptą soli. Gdy masło się rozpuści dodaj mąkę i chwilę gotuj. Odstaw do wystygnięcia.
Krok 2
Chłodną masę przełóż do kielicha robota kuchennego i zacznij wyrabiać ciasto dodając po jednym jajku.
Krok 3
Przełóż farsz do szprycy cukierniczej. Z papieru pergaminowego wytnij kwadraty o boku około 10 cm i posmaruj je olejem.
Krok 4
Na każdy kawałek wyciśnij okręgi ciasta o średnicy 6 cm.
Krok 5
Smaż oponki na rozgrzanym, głębokim oleju ok. 4 minuty z każdej strony. Gotowe odsączaj na papierowym ręczniku.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl