Oponki z lukrem
  • 0 minut
  • Łatwe

Składniki:

    ciasto
  • mąka pszenna - 500 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
  • woda - 0.5 szklanek
  • mleko - 0.5 szklanek
  • żółtko - 1 sztuka
  • drożdże - 20 gramów
  • sól - 1 szczypta
  • cukier - 50 gramów
  • olej do smażenia - 1 litr
  • lukier
  • cukier puder - 250 gramów
  • sok z cytryny - 5 łyżek

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozpuść w letnim mleku. W misce wymieszaj mąkę, sól, cukier. Dodaj żółtko, wodę i rozpuszczone w mleku drożdże. Wymieszaj. Kasię schłodź w zamrażarce.
  2. Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i dobrze zagnieć. Powinno być zwarte i odchodzić od stołu i rąk. Ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60 minut. Powinno podwoić objętość.
  3. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieć i rozwałkuj na placek grubości 1 cm. Na połowie ciasta ułóż cienkie plastry schłodzonej Kasi i przykryj drugą połową ciasta. Brzegi sklej dociskając ciasto palcami.
  4. Ciasto rozwałkuj na duży prostokąt, a następnie złóż w kopertę. Czynność składania i rozwałkowywania powtórz kilka razy. Ostatecznie ciasto powinno mieć grubość ok. 1 cm.
  5. Z ciasta wytnij metalową obręczą kółka o średnicy około 6 cm, a następnie wytnij w nich mniejszą obręczą dziurki. Odstaw, aby podwoiły objętość.
  6. W garnku rozgrzej olej. Wrzucaj pączki i smaż na małym ogniu obracając w czasie pieczenia. Osącz na papierowym ręczniku.
  7. Cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny na gładki lukier i posmaruj nim wierzch pączków.