Oponki z lukrem

383


Łatwe


60 min.


8 os.

Składniki
woda250 mililitrów
masło125 gramów
mąka pszenna140 gramów
jajka4 sztuki
olej do smażenia1 litr
Lukier::
cukier puder170 gramów
woda30 mililitrów
Przygotowanie
Krok 1
Do garnka wlewamy wodę. Dodajemy masło. Doprowadzamy do wrzenia i całkowitego rozpuszczenia się masła. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, aż powstanie gładkie ciasto. Ostawiamy do wystudzenia.
Krok 2
Ciasto miksujemy lub mieszamy wbijając po kolei jajka. Powinno być gęste.
Krok 3
Papier do pieczenia tniemy na kwadraty o wymiarach ok 10x10 cm. Porcje ciasta przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy okrągłe oponki.
Krok 4
Olej doprowadzamy do wrzenia. Na rozgrzany olej kładziemy papierki z oponkami ( oponką do dołu). Po 2-3 min ściągamy papier i przekładamy oponki na druga stronę.
Krok 5
Oponki smażymy na złoty kolor. Odcedzamy z nadmiaru tłuszczu.
Krok 6
Cukier puder mieszamy z wodą, aż powstanie gesty lukier. Polewamy nim oponki.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl