Przygotowanie |
Krok 1 |
Do garnka wlewamy wodę. Dodajemy masło. Doprowadzamy do wrzenia i całkowitego rozpuszczenia się masła. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, aż powstanie gładkie ciasto. Ostawiamy do wystudzenia. |
Krok 2 |
Ciasto miksujemy lub mieszamy wbijając po kolei jajka. Powinno być gęste. |
Krok 3 |
Papier do pieczenia tniemy na kwadraty o wymiarach ok 10x10 cm. Porcje ciasta przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy okrągłe oponki. |
Krok 4 |
Olej doprowadzamy do wrzenia. Na rozgrzany olej kładziemy papierki z oponkami ( oponką do dołu). Po 2-3 min ściągamy papier i przekładamy oponki na druga stronę. |
Krok 5 |
Oponki smażymy na złoty kolor. Odcedzamy z nadmiaru tłuszczu. |
Krok 6 |
Cukier puder mieszamy z wodą, aż powstanie gesty lukier. Polewamy nim oponki. |