| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Do garnka wlewamy wodę. Dodajemy masło. Doprowadzamy do wrzenia i całkowitego rozpuszczenia się masła. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, aż powstanie gładkie ciasto. Ostawiamy do wystudzenia. |
| Krok 2 |
| Ciasto miksujemy lub mieszamy wbijając po kolei jajka. Powinno być gęste. |
| Krok 3 |
| Papier do pieczenia tniemy na kwadraty o wymiarach ok 10x10 cm. Porcje ciasta przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy okrągłe oponki. |
| Krok 4 |
| Olej doprowadzamy do wrzenia. Na rozgrzany olej kładziemy papierki z oponkami ( oponką do dołu). Po 2-3 min ściągamy papier i przekładamy oponki na druga stronę. |
| Krok 5 |
| Oponki smażymy na złoty kolor. Odcedzamy z nadmiaru tłuszczu. |
| Krok 6 |
| Cukier puder mieszamy z wodą, aż powstanie gesty lukier. Polewamy nim oponki. |