Optymistyczne kruche ciasteczka
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 10 minut
  • 180ºC °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 200 gramów
  • przesiany cukier puder - 100 gramów
  • mąka pszenna - 250 gramów
  • sól - 1 szczypta
  • żółtka - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Na stolnicy zrobić stożek z mąki, z zagłębieniem w środku. W zagłębieniu umieścić Kasię, cukier puder i sól. Wymieszać delikatnie placami, rozcierając Kasię z cukrem i solą.
  2. Wbić żółtka i szybko wyrobić.
  3. Ciasto można wyrobić również w malakserze (food processorze).
  4. Kiedy ciasto jest gładkie, uformować w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 1 - 2 godziny.
  5. Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować na grubość 2 mm, lekko podsypując mąką.
  6. Wycinać dowolne kształty ciastek.
  7. Przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wyłożoną matą teflonową.
  8. Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 - 12 minut lub do ze złocenia. Wyjąć, wystudzić na kratce. Smacznego :).