Orechiette z czosnkiem i pieczarkami

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy extra virgine
  • starty parmezan
  • 3 łyżki oliwy extra virgine do polania ugotowanego makaronu
  • makaron orechiette
  • 1 posiekany pęczek bazylii
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1/2 żółtej papryki pokrojonej w wąskie paseczki (o długości 2
  • 3 ząbki czosnku posiekane i roztarte z solą
  • 1 posiekana cebula
  • 250 g posiekanych pieczarek
  • Kostka do makaronu, ryżu i ziemniaków Knorr - 1 sztuka
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Orechiette to po włosku uszka. Ale nie takie jak polskie. Są dużo mniejsze, bez grzybowego nadzienia, i nie podaje się ich w barszczu, tylko z sosem, jak każdy inny makaron. Jeśli ich nie kupisz, użyj makaronowych rurek lub świderków.
  2. Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj pieczarki i od razu posól. Smaż 5 minut, dodaj cebulę i czosnek, smaż kolejne 5 minut, mieszając. Dodaj paprykę, wlej wino i wsyp bazylię. Przypraw solą i pieprzem. Zagotuj 2 litry wody, dodaj Kostkę do makaronu, ryżu i ziemniaków Knorr, gotuj minutę, mieszając. Wrzuć makaron, ugotuj al dente, odcedź, skrop oliwą i połącz z gorącym sosem. Szybko wymieszaj i posyp parmezanem.