Przygotowanie |
Krok 1 |
Zacznij przygotowanie sałatki orientalnej od sosu. Przygotuj kubek, miskę lub miarkę kuchenną. Wsyp do niej zawartość opakowania Sosu sałatkowego greckiego Knorr. Połącz go z 3 łyżkami soku z limonki, posiekaną papryczką chilli, szczyptą świeżo startego imbiru oraz 3 łyżkami oleju sezamowego. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i odstaw naczynie na potem. |
Krok 2 |
Awokado przekrój wzdłuż na pół, ostrym nożem. Wyjmij z niego pestkę, wydrąż miąższ owocu i przełóż na deskę do krojenia. Następnie pokrój go w paski. |
Krok 3 |
Do następnego kroku będą ci potrzebne dwie patelnie – grillowa i zwykła. Rozgrzej na grillowej patelni łyżkę oleju i przejdź do przygotowania cukinii. Pokrój połowę warzywa w plastry (nie musisz obierać go ze skóry), potem zgrilluj na patelni. W tym czasie zajmij się także sezamem. Rozgrzej zwykłą patelnię bez oleju, następnie wsyp na nią 4 łyżki sezamu. Praż go, aż nabierze złotego koloru. Na koniec pokrój 50 gramów wędzonego łososia w cienkie plastry. |
Krok 4 |
Przygotuj półmisek, na którym chcesz zaserwować orientalną sałatkę. Rozłóż na nim kilka garści rukoli. Na wierzchu ułóż kawałki awokado, zgrillowaną cukinię oraz plastry łososia. |
Krok 5 |
Sałatkę orientalną polej przygotowanym wcześniej sosem i wymieszaj składniki. Posyp ją z wierzchu sezamem i podawaj. |