Orientalna sałatka

27


Łatwe


25 min.


4 os.

Składniki
garść rukoli3 sztuki
Sos sałatkowy grecki Knorr1 opakowanie
łosoś wędzony50 gramów
cukinia0.5 sztuk
awokado1 sztuka
sezam biały4 łyżki
sok z limonki3 łyżki
posiekana papryczka chilli0.25 łyżeczek
imbir świeży starty1 szczypta
olej sezamowy3 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Zacznij przygotowanie sałatki orientalnej od sosu. Przygotuj kubek, miskę lub miarkę kuchenną. Wsyp do niej zawartość opakowania Sosu sałatkowego greckiego Knorr. Połącz go z 3 łyżkami soku z limonki, posiekaną papryczką chilli, szczyptą świeżo startego imbiru oraz 3 łyżkami oleju sezamowego. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i odstaw naczynie na potem.
Krok 2
Awokado przekrój wzdłuż na pół, ostrym nożem. Wyjmij z niego pestkę, wydrąż miąższ owocu i przełóż na deskę do krojenia. Następnie pokrój go w paski.
Krok 3
Do następnego kroku będą ci potrzebne dwie patelnie – grillowa i zwykła. Rozgrzej na grillowej patelni łyżkę oleju i przejdź do przygotowania cukinii. Pokrój połowę warzywa w plastry (nie musisz obierać go ze skóry), potem zgrilluj na patelni. W tym czasie zajmij się także sezamem. Rozgrzej zwykłą patelnię bez oleju, następnie wsyp na nią 4 łyżki sezamu. Praż go, aż nabierze złotego koloru. Na koniec pokrój 50 gramów wędzonego łososia w cienkie plastry.
Krok 4
Przygotuj półmisek, na którym chcesz zaserwować orientalną sałatkę. Rozłóż na nim kilka garści rukoli. Na wierzchu ułóż kawałki awokado, zgrillowaną cukinię oraz plastry łososia.
Krok 5
Sałatkę orientalną polej przygotowanym wcześniej sosem i wymieszaj składniki. Posyp ją z wierzchu sezamem i podawaj.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl