Orientalna wołowina z orzechami i sezamem
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • polędwica wołowa - 600 gramów
  • Przyprawa do złotego kurczaka Knorr - 2 łyżki
  • miód - 2 łyżki
  • cebula czerwona - 1 sztuka
  • małe kłącze imbiru - 1 sztuka
  • orzechy nerkowca - 80 gramów
  • sos sojowy jasny - 2 łyżki
  • olej sezamowy - 1 łyżka
  • sos ostrygowy - 1 łyżka
  • kapusta pekińska - 1 sztuka
  • Kmin rzymski z Indii mielony Knorr - 1 łyżeczka
  • papryka czerwona słodka - 1 łyżeczka
  • Cynamon z Wietnamu Knorr - 1 łyżeczka
  • olej - 2 łyżki
  • ząbki czosnku - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Polędwicę wołową oczyść z błon i pokrój w kostkę o boku 2 centymetrów.
  2. Przyprawę wymieszaj z 0,5 szklanki wody i miodem. Mieszankę połącz z mięsem, a całość umieść w woreczku do pieczenia mięsa. Piecz w temperaturze 180 °C przez 20 minut.
  3. Na patelni lub w woku podsmaż cebulę i czosnek pokrojony w drobną kostkę.
  4. Dodaj starty imbir oraz orzechy i olej sezamowy. Smaż jeszcze przez 2-3 minuty, po czym wsyp przyprawy: cynamon, paprykę i kumin.
  5. Wlej na patelnię upieczone mięso wraz z sosem. Dodaj sos sojowy i ostrygowy. Dokładnie wymieszaj i podawaj z poszatkowaną kapustą pekińską.