Orientalna wołowina z orzechami i sezamem

11


Łatwe


30 min.


4 os.

Składniki
polędwica wołowa600 gramów
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr2 łyżki
miód2 łyżki
cebula czerwona1 sztuka
małe kłącze imbiru1 sztuka
orzechy nerkowca80 gramów
sos sojowy jasny2 łyżki
olej sezamowy1 łyżka
sos ostrygowy1 łyżka
kapusta pekińska1 sztuka
Kmin rzymski z Indii mielony Knorr1 łyżeczka
papryka czerwona słodka1 łyżeczka
Cynamon z Wietnamu Knorr1 łyżeczka
olej2 łyżki
ząbki czosnku2 sztuki
Przygotowanie
Krok 1
Polędwicę wołową oczyść z błon i pokrój w kostkę o boku 2 centymetrów.
Krok 2
Przyprawę wymieszaj z 0,5 szklanki wody i miodem. Mieszankę połącz z mięsem, a całość umieść w woreczku do pieczenia mięsa. Piecz w temperaturze 180 °C przez 20 minut.
Krok 3
Na patelni lub w woku podsmaż cebulę i czosnek pokrojony w drobną kostkę.
Krok 4
Dodaj starty imbir oraz orzechy i olej sezamowy. Smaż jeszcze przez 2-3 minuty, po czym wsyp przyprawy: cynamon, paprykę i kumin.
Krok 5
Wlej na patelnię upieczone mięso wraz z sosem. Dodaj sos sojowy i ostrygowy. Dokładnie wymieszaj i podawaj z poszatkowaną kapustą pekińską.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl