Orientalne zapiekane bakłażany
  • 60 minut
  • 6 osób
  • Średnie

Składniki:

  • bakłażan - 3 sztuki
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 2 łyżki
  • cebula czerwona - 2 sztuki
  • cebula biała - 1 sztuka
  • szczypiorek - 1 pęczek
  • pieczarki - 0.5 kilogramów
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • papryka zółta - 1 sztuka
  • pomidor - 3 sztuki
  • sok pomidorowy - 0.5 litrów
  • oliwa z oliwek - 0.5 szklanek
  • natka pietruszki - 2 szczypty
  • Curry Knorr - 0.5 łyżek
  • kolendra - 1 szczypta
  • bazylia - 1 szczypta
  • Oregano z Turcji Knorr - 1 szczypta
  • Chili z Indii Knorr - 0.5 łyżek

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażany i cebule pokrój w średniej grubości plastry, podobnie papryki i pomidory. Posiekaj szczypior i natkę. Pieczarki pokrój w plastry.
  2. Dolej do tego sok pomidorowy wymieszany z oliwą.
  3. Zakryj potrawę folią aluminiowa i piecz w temperaturze 200 stopni przez 30 minut.
  4. Do miski wsyp wszystkie przyprawy oraz Przyprawę Uniwersalną Delikat Knorr. Następnie wsyp mieszankę przypraw do warzyw i wszystko dokładnie wymieszaj.
  5. W naczyniu żaroodpornym ułóż warzywa.
  6. Posyp danie posiekaną kolendrą. Serwuj samodzielnie, z kurczakiem, krewetkami lub kalmarami.