Original Hungarian Gulyás

1


Średnie


90 min.


3 os.

Składniki
mięso wieprzowe pokrojone w kostkę1 kilogram
pomidory3 sztuki
pokrojona w półkrążki cebula3 sztuki
marchew1 sztuka
3 kolorowe papryki3 sztuki
1 mała czerwona papryczka chili oczyszczona z pestek i pokrojona w krążki1 sztuka
pasta gulaszowa Eros Pista2 łyżeczki
krem czosnkowy (Fokhagymakrém)1 łyżeczka
przecier Piros Arany1 łyżeczka
przecier pomidorowy100 gramów
smalec3 łyżki
pieprz1 szczypta
ziemniaki4 sztuki
cebula2 sztuki
czosnek ząbki 2 sztuki
mąka ziemniaczana3 łyżki
mąka pszenna2 łyżki
mleko2 szklanki
majeranek1 łyżka
oliwa z oliwek do smażenia4 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Włączamy i rozgrzewamy piekarnik na 200 stopni z opcją góra i dół. Gdy będzie już rozgrzany wkładamy do niego umyte papryki i trzymamy około 15 minut. Paprykę obieramy i kroimy w paseczki.
Krok 2
Mięso i warzywa myjemy. Mięso oczyszczamy i kroimy w kostkę. Marynujemy w : 1 ostra świeża papryczka chilli lub węgierska 2 łyżeczki pasty Erős Pista (Ostry Stefek) Kliknij tutaj 1 łyżeczka kremu Fokhagymakrém 1 łyżeczka przecieru Piros Arany (Czerwone Złoto) I odstawiamy na 20 minut.
Krok 3
W tym czasie na rozgrzanej głębokiej patelni roztapiamy smalec. Dodajemy do niego pokrojoną w piórka cebulę i utartą marchewkę. Smażymy do uzyskania złotego koloru cebuli. Cebulę wraz z marchewką przekładamy do osobnego naczynia pozostawiając tłuszcz na patelni.
Krok 4
Na patelnię dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, pokrojone w paski papryki, posiekany czosnek i ostrą papryczkę. Smażymy aż pomidory i papryki całkiem zmiękną. Gdy już będą gotowe przekładamy je do naczynia z cebulą.
Krok 5
Na patelnię wrzucamy mięso i smażymy. Gdy mięsko będzie już odpowiednio usmażone i miękkie dodajemy składniki z naczynia a do całej mieszanki koncentrat pomidorowy. Gotujemy na małym ogniu jakieś 30 minut. Doprawiamy pieprzem.
Krok 6
Wszystkie składniki miksujemy: 4 duże ziemniaki, 2 duże cebule, 2 duże ząbki czosnku, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1.5 łyżki maki pszennej, 1/5 szklanki mleka, 1 łyżka majeranku 4 łyżki oliwy z oliwek, szczypta soli i pieprzu. Chochelką nalewamy na bardzo dobrze rozgrzaną patelnię taka jaką używamy do smażenia naleśników.
Krok 7
Gotowe placki podajemy z kleksem śmietany.
Autor: Clauditte CookingPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl