Przygotowanie |
Krok 1 |
Włączamy i rozgrzewamy piekarnik na 200 stopni z opcją góra i dół. Gdy będzie już rozgrzany wkładamy do niego umyte papryki i trzymamy około 15 minut. Paprykę obieramy i kroimy w paseczki.
|
Krok 2 |
Mięso i warzywa myjemy. Mięso oczyszczamy i kroimy w kostkę. Marynujemy w :
1 ostra świeża papryczka chilli lub węgierska
2 łyżeczki pasty Erős Pista (Ostry Stefek) Kliknij tutaj
1 łyżeczka kremu Fokhagymakrém
1 łyżeczka przecieru Piros Arany (Czerwone Złoto)
I odstawiamy na 20 minut.
|
Krok 3 |
W tym czasie na rozgrzanej głębokiej patelni roztapiamy smalec. Dodajemy do niego pokrojoną w piórka cebulę i utartą marchewkę. Smażymy do uzyskania złotego koloru cebuli. Cebulę wraz z marchewką przekładamy do osobnego naczynia pozostawiając tłuszcz na patelni. |
Krok 4 |
Na patelnię dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, pokrojone w paski papryki, posiekany czosnek i ostrą papryczkę. Smażymy aż pomidory i papryki całkiem zmiękną. Gdy już będą gotowe przekładamy je do naczynia z cebulą. |
Krok 5 |
Na patelnię wrzucamy mięso i smażymy. Gdy mięsko będzie już odpowiednio usmażone i miękkie dodajemy składniki z naczynia a do całej mieszanki koncentrat pomidorowy. Gotujemy na małym ogniu jakieś 30 minut. Doprawiamy pieprzem. |
Krok 6 |
Wszystkie składniki miksujemy:
4 duże ziemniaki, 2 duże cebule, 2 duże ząbki czosnku, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1.5 łyżki maki pszennej, 1/5 szklanki mleka, 1 łyżka majeranku
4 łyżki oliwy z oliwek, szczypta soli i pieprzu.
Chochelką nalewamy na bardzo dobrze rozgrzaną patelnię taka jaką używamy do smażenia naleśników.
|
Krok 7 |
Gotowe placki podajemy z kleksem śmietany. |