ORZECHOWA FANTAZJA

0


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
jajko5 sztuk
cukier20 dekagramów
mąka pszenna18 dekagramów
mąka ziemniaczana2 dekagramy
proszek do pieczenia1 łyżeczka
Krem:
zmielone orzechy włoskie 15 dekagramów
słodka śmietana0.75 szklanek
cukier0.5 szklanek
Kostka do pieczenia Kasia20 dekagramów
Wierzch:
galaretka1 opakowanie
wydrylowane wiśnie1 unit
Przygotowanie
Krok 1
CIASTO: Ubić białka na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem na puch. Dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem i białka.
Krok 2
Upiec (30-40 min w 180st.) i po ostygnięciu przekroić na dwie części.
Krok 3
MASA: Zagotować śmietankę z orzechami i gotować ok. 5 min na małym ogniu, cały czas mieszając.
Krok 4
Zdjąć z ognia i ostudzić.
Krok 5
Kasię zmiksować z cukrem na puch i dodać ostudzoną śmietankę z orzechami.
Krok 6
Posmarować jeden biszkopt 1/3 ilości masy, przykryć drugim i na wierzchu rozsmarować pozostałą część masy.
Krok 7
Łyżeczką porobić wgłębienia w masie w równych odstępach od siebie.
Krok 8
Do każdego wgłębienia włożyć wisienkę lub truskawkę i zalać tężejącą galaretką.
Krok 9
Wstawić ciasto do lodówki, aby galaretka zastygła.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl