ORZECHOWA FANTAZJA
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • jajko - 5 sztuk
  • cukier - 20 dekagramów
  • mąka pszenna - 18 dekagramów
  • mąka ziemniaczana - 2 dekagramy
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • krem
  • zmielone orzechy włoskie - 15 dekagramów
  • słodka śmietana - 0.75 szklanek
  • cukier - 0.5 szklanek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 20 dekagramów
  • wierzch
  • galaretka - 1 opakowanie
  • wydrylowane wiśnie - 1 unit

Sposób przygotowania:

  1. CIASTO: Ubić białka na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem na puch. Dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem i białka.
  2. Upiec (30-40 min w 180st.) i po ostygnięciu przekroić na dwie części.
  3. MASA: Zagotować śmietankę z orzechami i gotować ok. 5 min na małym ogniu, cały czas mieszając.
  4. Zdjąć z ognia i ostudzić.
  5. Kasię zmiksować z cukrem na puch i dodać ostudzoną śmietankę z orzechami.
  6. Posmarować jeden biszkopt 1/3 ilości masy, przykryć drugim i na wierzchu rozsmarować pozostałą część masy.
  7. Łyżeczką porobić wgłębienia w masie w równych odstępach od siebie.
  8. Do każdego wgłębienia włożyć wisienkę lub truskawkę i zalać tężejącą galaretką.
  9. Wstawić ciasto do lodówki, aby galaretka zastygła.