Przepisy na święta - na dania i potrawy świąteczne | Przepisy.pl | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Wigilię i Święta

521 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wigilia i ŚwiętaWigilia i Święta

Tworzenie listy potraw na kolację wigilijną lub obiad bożonarodzeniowy to poważne zadanie. Warto wybierać klasyczne, sprawdzone potrawy, które w tym okresie smakują wyśmienicie i są wyznacznikiem świąt. Święta to nie tylko suszone grzyby, ale również kapusta, ryby czy buraki. Na bazie tych kilku składników przygotujesz wiele smacznych potraw wigilijnych i bożonarodzeniowych. Klasyczną i uniwersalną propozycją jest barszcz czerwony lub aksamitny krem grzybowy. Wybierając dania główne na wigilijne potrawy, zacznij od tych, których bazą jest kapusta – na Boże Narodzenie świetnie sprawdzi się też bigos, który występuje w wielu wariantach. Sprawdź również inne nasze przepisy na potrawy wigilijne. Przepisy ze zdjęciami pomogą Ci w dokonaniu właściwego wyboru.

Dla kogo?

Potrawy wigilijne to prawdziwe bogactwo wyjątkowych smaków i aromatów. Wśród wielu różnych propozycji pysznych zup, dań głównych, przystawek czy deserów każdy powinien znaleźć coś w sam raz dla siebie. Kapusta, grzyby, ryby, warzywa – wybór wigilijnych potraw jest ogromny.

Na jaką okazję?

Potrawy wigilijne to znane i sprawdzone receptury, które idealnie sprawdzą się na czas świąt Bożego Narodzenia. Uświetnij ozdobiony jodłowymi gałązkami stół za pomocą przepisów na wigilijne potrawy, które umilą wspólne świętowanie.

Czy wiesz, że?

Raz kupiona ryba może być bazą do przygotowania więcej niż jednej wigilijnej potrawy. Dzwonki karpia możesz usmażyć na patelni i zaserwować podczas wigilijnej kolacji, a z ogona i głowy ugotować pyszny, aromatyczny bulion do zupy rybnej.

Dla urozmaicenia:

Wigilijny stół ma to do siebie, że dominujące na nim potrawy wigilijne są dość ciężkie, które mogą wpływać na późniejszą pracę żołądka. Żeby przełamać ten schemat, możesz urozmaicić świąteczne menu o lżejszą sałatkę, np. nicejską z łososiem. Taka chrupiąca przekąska mile urozmaici jadłospis i na pewno znajdzie swoich odbiorców. Sprawdź też inne przepisy na potrawy wigilijne. Przepisy ze zdjęciami z pewnością Cię zainspirują.