Orzechowa strucla
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • drożdże - 50 gramów
  • cukier - 70 gramów
  • mąka - 600 gramów
  • mleko - 250 mililitrów
  • jajko - 2 sztuki
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • krem
  • orzechy włoskie - 200 gramów
  • miód - 70 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • śmietana - 4 łyżki
  • jajko - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże, cukier i cukier waniliowy rozpuszczamy w letnim mleku, dodajemy mąki, aby rozczyn przyjął konsystencję śmietany i odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Po zagnieceniu odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  2. Nadzienie: Orzechy rozdrabniamy na dość drobne kawałki i mieszamy razem wszystkie składniki. Gdy masa wychodzi za gęsta, można dodać odrobinę mleka, a gdy jest za rzadka, można dosypać bułki tartej.
  3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części, następnie rozwałkowujemy na prostokąt, na który wykładamy połowę masy i rozsmarowujemy po całości.
  4. Prostokąt zwijamy w rulon wzdłuż krótszego boku.
  5. Rulon przecinamy wzdłuż, ale nie przecinamy do końca, zostawiamy 2cm łączenia.
  6. Powstałe paski skręcamy ze sobą, aby powstał al'a warkocz. Przed pieczeniem smarujemy białkiem, a po upieczeniu lukrujemy.