Orzechowe serduszka
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 120 gramów
  • mielone orzechy włoskie - 100 gramów
  • mąka pszenna - 160 gramów
  • starta skórka z połowy cytryny - 0.5 sztuk
  • jajko - 1 sztuka
  • cukier - 0.75 szklanek
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • gotowa polewa czekoladowa - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiewamy przez sitko na stolnicę. Zimną Kasię dzielimy na kawałki i siekamy nożem mieszając z mąką. Dodajemy startą skórkę cytrynową bardzo drobno posiekaną.
  2. Dodajemy cukier i cukier waniliowy oraz jajko. Wyrabiamy ciasto i dodajemy orzechy. Ciasto wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy.
  3. Przekładamy ciasto do woreczka i wkładamy na około 1 godzinę do lodówki.
  4. Ciasto rozwałkowujemy i foremką wykrawamy serduszka. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Pieczemy w temperaturze 180 C, aż się przyrumienią.
  6. Po upieczeniu układamy ciasteczka do ostudzenia i potem na środek ciastek nakładamy polewę czekoladową i nakładamy drugie ciasteczko, lekko dociskając.
  7. Górne ciasteczko ozdabiamy czekoladą.