Orzechowiec
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka - 50 dekagramów
  • cukier - 20 dekagramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 20 dekagramów
  • jajko - 2 sztuki
  • miód - 2 łyżki
  • mleko - 2 łyżki
  • soda - 2 łyżeczki
  • posypka
  • orzechy włoskie - 30 dekagramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 opakowań
  • cukier - 10 dekagramów
  • miód - 2 łyżki
  • masa
  • mleko - 2 szklanki
  • cukier puder - 0.75 szklanek
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • kawa cappuccino - małe - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto: miód i sodę rozpuścić w mleku i wymieszać z resztą składników.
  2. Podzielić na dwie części.
  3. Jedną wyłożyć na dużą blachę i upiec na złoty kolor.
  4. Posypka orzechowa: wszystko wymieszać i lekko podpiec w garnku.
  5. Gorące wyłożyć na drugi placek i też upiec.
  6. Masa: zagotować 1 szklankę mleka z cukrem waniliowym.
  7. W drugiej szklance rozpuścić obie mąki i kawę.
  8. Tak uzyskany roztwór wlać do gotującego się mleka i mieszać, aż zgęstnieje.
  9. Po czym ostudzić.
  10. Kasię utrzeć z cukrem, dodawać dobrze ostudzony budyń, ucierać na jednolitą masę.