Orzechowiec

12


Łatwe


15 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
mąka50 dekagramów
cukier20 dekagramów
Kostka do pieczenia Kasia20 dekagramów
jajko2 sztuki
miód2 łyżki
mleko2 łyżki
soda2 łyżeczki
Posypka:
orzechy włoskie30 dekagramów
Kostka do pieczenia Kasia0.5 opakowań
cukier10 dekagramów
miód2 łyżki
Masa:
mleko2 szklanki
cukier puder0.75 szklanek
mąka ziemniaczana2 łyżki
mąka pszenna2 łyżki
Kostka do pieczenia Kasia1 opakowanie
cukier waniliowy1 opakowanie
kawa cappuccino - małe1 opakowanie
Przygotowanie
Krok 1
Ciasto: miód i sodę rozpuścić w mleku i wymieszać z resztą składników.
Krok 2
Podzielić na dwie części.
Krok 3
Jedną wyłożyć na dużą blachę i upiec na złoty kolor.
Krok 4
Posypka orzechowa: wszystko wymieszać i lekko podpiec w garnku.
Krok 5
Gorące wyłożyć na drugi placek i też upiec.
Krok 6
Masa: zagotować 1 szklankę mleka z cukrem waniliowym.
Krok 7
W drugiej szklance rozpuścić obie mąki i kawę.
Krok 8
Tak uzyskany roztwór wlać do gotującego się mleka i mieszać, aż zgęstnieje.
Krok 9
Po czym ostudzić.
Krok 10
Kasię utrzeć z cukrem, dodawać dobrze ostudzony budyń, ucierać na jednolitą masę.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl