Orzechowiec Eli
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • mąka - 2 szklanki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • cukier - 1 szklanka
  • jabłka duże - 6 sztuk
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • jajka - 3 sztuki
  • posiekane orzechy włoskie - 1 szklanka

Sposób przygotowania:

  1. Kasię roztopić i ostudzić.
  2. Umyte, obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokroić w kostkę i zasypać cukrem na pół godziny.
  3. Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Dodać jabłka z wytworzonym sokiem, orzechy, jajka, Kasię. Wymieszać.
  4. Tortownicę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Ciasto wyłożyć do tortownicy i piec około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.