Orzechówka
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 180-200 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka - 0.5 kilogramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 35 dekagramów
  • żółtka - 3 sztuki
  • jajko - 1 sztuka
  • cukier puder - 20 dekagramów
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • kakao - 1 łyżka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżka
  • orzechy - 30 dekagramów
  • krem
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1.5 sztuk
  • krem czekoladowo-orzechowy - 40 dekagramów
  • spirytus - 20 mililitrów
  • kawa
  • alkohol
  • wafle - 4 opakowania

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę z Kasią wyrobić nożem.
  2. Dodać wszystkie żółtka (dwa ugotowane i przetarte przez sitko, jedno surowe), jajko, cukier, cukier waniliowy, kakao i proszek do pieczenia.
  3. Wyrobić rękami.
  4. Rozwałkować i włożyć do średniej wielkości blachy.
  5. W ciasto powciskać połówki orzechów.
  6. Piec ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180-200 st. C.
  7. Wyjąć, odstawić do wystudzenia.
  8. Przygotować masę.
  9. Połączyć utartą Kasię z gotowym kremem czekoladowo-orzechowym i kieliszkiem spirytusu.
  10. Dno blachy wyłożyć połową płatów waflowych, posmarować połową masy i na to wyłożyć ciasto.
  11. Ciasto można nasączyć kawą wymieszaną z alkoholem, chyba, że uznamy to za zbędne.
  12. Na cieście rozsmarować pozostałą masę i na wierzch znowu wafle.
  13. Gotowe ciasto obciążyć deseczką i schłodzić w lodówce. Smacznego :)