Orzechowo kakaowy zawijaniec
  • 90 minut
  • 8 osób
  • Średnie

Składniki:

  • mąka - 1 kilogram
  • margaryna - 200 gramów
  • żółtko - 2 sztuki
  • jajko - 1 sztuka
  • kwaśna śmietana - 1 szklanka
  • drożdże - 2 dekagramy
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • cukier puder - 1 łyżka
  • sól - 1 szczypta
  • mielone orzechy włoskie - 25 szklanek
  • białka - 5 sztuk
  • bułka tarta - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto : mąkę i proszek do pieczenia posiekaj z margaryną. Drożdże rozpuść z cukrem i solą, wymieszaj ze śmietaną. Wlej do mąki, dodaj żółtka i jajko. Wyrób na gładkie ciasto. Podziel na pół. Rozwałkuj na prostokąty o grubości 0,5 cm.
  2. Nadzienie: białka ubij, dodając pozostałe składniki. Masę podziel na pół.
  3. Rozwałkowane ciasto posmaruj masą. Zwiń w rulony i owiń luźno papierem. Piecz 45 minut w temperaturze 180 stopni C .