Orzechowy przekładaniec kresowy
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka - 2.5 szklanki
  • cukier - 0.5 szklanek
  • jajko - 2 sztuki
  • żółtko - 2 sztuki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 20 dekagramów
  • mleko - 3 łyżki
  • miód - 3 łyżki
  • soda oczyszczona - 2 łyżeczki
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • krem
  • budyń śmietankowy - 2 opakowania
  • cukier - 0.5 szklanek
  • mleko - 750 mililitrów
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • Kostka do pieczenia Kasia - 10 dekagramów
  • orzechy włoskie - 20 dekagramów
  • polewa
  • śmietana 18% - 3 łyżki
  • cukier - 3 łyżki
  • kakao - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Kasię posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.
  2. Podzielić na 3 części, rozwałkować i upiec trzy rumiane placki (piec każdy 15 minut, temp. 180 st. C, blaszka ok. 30x20cm)
  3. Orzechy rozdrobnić, uprażyć na patelni.
  4. Budynie ugotować z cukrem na mleku.
  5. Do gorącego budyniu dodać 10 dag Kasi i wymieszać.
  6. Połowę gorącego budyniu wyłożyć na upieczonym i wystudzonym placku.
  7. Posypać orzechami.
  8. Przykryć drugim plackiem.
  9. Wyłożyć resztę budyniu, orzechy i przykryć ostatnim plackiem.
  10. Wystudzić. Przed nałożeniem budyniu można każdy placek posmarować cienką warstwą dżemu porzeczkowego lub śliwkowego.
  11. Śmietanę wymieszać z cukrem i kakao, zagotować ciągle mieszając.
  12. Posmarować na cieście, posypać zmielonymi orzechami lub wiórkami kokosowymi. Najlepiej smakuje następnego dnia.