Orzechowy przekładaniec kresowy

4


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
mąka2.5 szklanki
cukier0.5 szklanek
jajko2 sztuki
żółtko2 sztuki
Kostka do pieczenia Kasia20 dekagramów
mleko3 łyżki
miód3 łyżki
soda oczyszczona2 łyżeczki
cukier waniliowy1 opakowanie
Krem:
budyń śmietankowy2 opakowania
cukier0.5 szklanek
mleko750 mililitrów
cukier waniliowy1 opakowanie
Kostka do pieczenia Kasia10 dekagramów
orzechy włoskie20 dekagramów
Polewa:
śmietana 18%3 łyżki
cukier3 łyżki
kakao3 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Kasię posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.
Krok 2
Podzielić na 3 części, rozwałkować i upiec trzy rumiane placki (piec każdy 15 minut, temp. 180 st. C, blaszka ok. 30x20cm)
Krok 3
Orzechy rozdrobnić, uprażyć na patelni.
Krok 4
Budynie ugotować z cukrem na mleku.
Krok 5
Do gorącego budyniu dodać 10 dag Kasi i wymieszać.
Krok 6
Połowę gorącego budyniu wyłożyć na upieczonym i wystudzonym placku.
Krok 7
Posypać orzechami.
Krok 8
Przykryć drugim plackiem.
Krok 9
Wyłożyć resztę budyniu, orzechy i przykryć ostatnim plackiem.
Krok 10
Wystudzić. Przed nałożeniem budyniu można każdy placek posmarować cienką warstwą dżemu porzeczkowego lub śliwkowego.
Krok 11
Śmietanę wymieszać z cukrem i kakao, zagotować ciągle mieszając.
Krok 12
Posmarować na cieście, posypać zmielonymi orzechami lub wiórkami kokosowymi. Najlepiej smakuje następnego dnia.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl