Przygotowanie |
Krok 1 |
Kasię posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. |
Krok 2 |
Podzielić na 3 części, rozwałkować i upiec trzy rumiane placki (piec każdy 15 minut, temp. 180 st. C, blaszka ok. 30x20cm) |
Krok 3 |
Orzechy rozdrobnić, uprażyć na patelni. |
Krok 4 |
Budynie ugotować z cukrem na mleku. |
Krok 5 |
Do gorącego budyniu dodać 10 dag Kasi i wymieszać. |
Krok 6 |
Połowę gorącego budyniu wyłożyć na upieczonym i wystudzonym placku. |
Krok 7 |
Posypać orzechami. |
Krok 8 |
Przykryć drugim plackiem. |
Krok 9 |
Wyłożyć resztę budyniu, orzechy i przykryć ostatnim plackiem. |
Krok 10 |
Wystudzić. Przed nałożeniem budyniu można każdy placek posmarować cienką warstwą dżemu porzeczkowego lub śliwkowego. |
Krok 11 |
Śmietanę wymieszać z cukrem i kakao, zagotować ciągle mieszając. |
Krok 12 |
Posmarować na cieście, posypać zmielonymi orzechami lub wiórkami kokosowymi. Najlepiej smakuje następnego dnia. |