Orzechowy przekładaniec z ananasem na roszponce

0


Łatwe


45 min.


4 os.

Składniki
mięso mielone z indyka500 gramów
mąka pszenna pełnoziarnista100 gramów
orzechy włoskie100 gramów
ser żółty w plastrach10 dekagramów
jajka2 sztuki
roszponka1 pęczek
Bulion na włoszczyźnie Knorr1 sztuka
Fix Danie orientalne z kurczakiem Knorr1 opakowanie
woda150 mililitrów
mleko150 mililitrów
sól1 szczypta
pieprz1 szczypta
cebula1 sztuka
ostra papryka w proszku2 szczypty
oliwa lub olej do smażenia2 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Ciasto na naleśniki. Do miski wsypujemy mąkę pełnoziarnistą i utłuczone tłuczkiem orzechy włoskie.
Krok 2
Całość raz jeszcze rozdrabniamy blenderem ręcznym, zostawiając malutkie kawałki orzechów. Dodajemy 2 łyżeczki Fix Knorr.
Krok 3
Do mąki z orzechami i Fix Knorr dodajemy jaja, mleko, wodę , sól. Łączymy blenderem. Wody dolewamy tyle aby ciasto miało lejącą konsystencję. Jeśli użyjemy wody gazowanej i odstawiamy na kilka minut miskę przykrytą ściereczką bawełnianą. Nasze ciasto będzie bardziej puszyste.
Krok 4
Farsz. Kroimy cebulę w drobną kostkę, szklimy na łyżce oliwy lub oleju z pokruszoną kostką bulionową warzywną Knorr. Pod koniec dosypujemy odrobinę ostrej papryki i wrzucamy na patelnię mięso. Mięso odrobinę solimy, pieprzymy i dusimy z cebulką.
Krok 5
Smażymy nasze naleśniki. Na 4 porcje potrzebujemy 16 małych naleśników. W przypadku dużych naleśników o średnicy ok. 25 cm możemy wyciąć z 1 naleśnika 2 mniejsze placki, więc smażymy 8 naleśników.
Krok 6
Resztę naszego FIX Knorr mieszamy z troszkę mniej niż 3/4 szklanki zimnej wody i dodajemy do mięsa. Mięso dusimy bez przykrycia na większym ogniu, tak długo aby nadmiar wody odparował ok. 5 minut. Farsz musi być bardzo gęsty.
Krok 7
Ananasa obkrawamy ze skórki oraz wycinamy środek. Kroimy na ok. 1-1,5 cm plastry. Możemy ananasa skropić odrobiną cytryny, która przełamie słodkawy smak potrawy.
Krok 8
Bierzemy w rękę kubeczek o średnicy ananasa i wykrawamy w stercie naleśników 2 rzędy kółek. Możemy pomóc sobie ostrym nożem zanurzonym w zimnej wodzie.
Krok 9
W naczyniu żaroodpornym kładziemy na spód 4 małe naleśniki. Na każdy naleśnik nakładamy po łyżce farszu, na to naleśnik i dociskamy lekko. Tworzymy 4 warstwy nadzienia, przełożone 4 kółkami naleśników. Na wierzch kładziemy po plasterku ananasa i plasterku sera żółtego. Ser posypujemy szczyptą ostrej papryki mielonej. Plastry sera ułóżmy tak, aby wystawały za kółko ok. 3 cm, wtedy roztopiony ser opatuli naszą potrawę.
Krok 10
Potrawę zapiekamy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku z termoobiegiem przez ok. 5-7 minut
Krok 11
Na talerzu rozsypujemy w kształt koła roszponkę, kładziemy na niej nasz placuszek i dekorujemy wierzch jednym listkiem roszponki.
Autor: Katarzyna DawidowiczPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl