Orzechowy przekładaniec z ananasem na roszponce
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mięso mielone z indyka - 500 gramów
  • mąka pszenna pełnoziarnista - 100 gramów
  • orzechy włoskie - 100 gramów
  • ser żółty w plastrach - 10 dekagramów
  • jajka - 2 sztuki
  • roszponka - 1 pęczek
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
  • Fix Danie orientalne z kurczakiem Knorr - 1 opakowanie
  • woda - 150 mililitrów
  • mleko - 150 mililitrów
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • cebula - 1 sztuka
  • ostra papryka w proszku - 2 szczypty
  • oliwa lub olej do smażenia - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto na naleśniki. Do miski wsypujemy mąkę pełnoziarnistą i utłuczone tłuczkiem orzechy włoskie.
  2. Całość raz jeszcze rozdrabniamy blenderem ręcznym, zostawiając malutkie kawałki orzechów. Dodajemy 2 łyżeczki Fix Knorr.
  3. Do mąki z orzechami i Fix Knorr dodajemy jaja, mleko, wodę , sól. Łączymy blenderem. Wody dolewamy tyle aby ciasto miało lejącą konsystencję. Jeśli użyjemy wody gazowanej i odstawiamy na kilka minut miskę przykrytą ściereczką bawełnianą. Nasze ciasto będzie bardziej puszyste.
  4. Farsz. Kroimy cebulę w drobną kostkę, szklimy na łyżce oliwy lub oleju z pokruszoną kostką bulionową warzywną Knorr. Pod koniec dosypujemy odrobinę ostrej papryki i wrzucamy na patelnię mięso. Mięso odrobinę solimy, pieprzymy i dusimy z cebulką.
  5. Smażymy nasze naleśniki. Na 4 porcje potrzebujemy 16 małych naleśników. W przypadku dużych naleśników o średnicy ok. 25 cm możemy wyciąć z 1 naleśnika 2 mniejsze placki, więc smażymy 8 naleśników.
  6. Resztę naszego FIX Knorr mieszamy z troszkę mniej niż 3/4 szklanki zimnej wody i dodajemy do mięsa. Mięso dusimy bez przykrycia na większym ogniu, tak długo aby nadmiar wody odparował ok. 5 minut. Farsz musi być bardzo gęsty.
  7. Ananasa obkrawamy ze skórki oraz wycinamy środek. Kroimy na ok. 1-1,5 cm plastry. Możemy ananasa skropić odrobiną cytryny, która przełamie słodkawy smak potrawy.
  8. Bierzemy w rękę kubeczek o średnicy ananasa i wykrawamy w stercie naleśników 2 rzędy kółek. Możemy pomóc sobie ostrym nożem zanurzonym w zimnej wodzie.
  9. W naczyniu żaroodpornym kładziemy na spód 4 małe naleśniki. Na każdy naleśnik nakładamy po łyżce farszu, na to naleśnik i dociskamy lekko. Tworzymy 4 warstwy nadzienia, przełożone 4 kółkami naleśników. Na wierzch kładziemy po plasterku ananasa i plasterku sera żółtego. Ser posypujemy szczyptą ostrej papryki mielonej. Plastry sera ułóżmy tak, aby wystawały za kółko ok. 3 cm, wtedy roztopiony ser opatuli naszą potrawę.
  10. Potrawę zapiekamy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku z termoobiegiem przez ok. 5-7 minut
  11. Na talerzu rozsypujemy w kształt koła roszponkę, kładziemy na niej nasz placuszek i dekorujemy wierzch jednym listkiem roszponki.