Orzeszki z masą orzechową
  • 15 minut
  • Łatwe

Składniki:

    ciasto
  • mąka - 3 szklanki
  • jajko - 2 sztuki
  • cukier - 0.5 szklanek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 250 gramów
  • soda oczyszczona rozpuszczona w occie - 0.25 łyżek
  • sól - 1 szczypta
  • masa orzechowa
  • mleko - 2 szklanki
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • orzechy mielone - 100 gramów
  • cukier - 4 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Kasię pokroić i zmieszać z mąką, jaja ubić z cukrem.
  2. Wszystko razem wymieszać.
  3. Z ciasta zrobić małe kuleczki i piec w specjalnej maszynce (zdjęcie poniżej) ok. 3 minut każdą porcję.
  4. Masa orzechowa: W szklance mleka wymieszać dwa rodzaje mąki, resztę mleka zagotować wraz z cukrem i cukrem waniliowym i ugotować budyń. Wystudzić.
  5. Kasię utrzeć na puch, dodawać orzechy i budyń. Masą przełożyć orzeszki.
  6. Do jednej połówki nałożyć nadzienie i przykryć drugą. Smacznego!