Orzeszki z masą orzechową

16


Łatwe


15 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
mąka3 szklanki
jajko2 sztuki
cukier0.5 szklanek
Kostka do pieczenia Kasia250 gramów
soda oczyszczona rozpuszczona w occie0.25 łyżek
sól1 szczypta
Masa orzechowa:
mleko2 szklanki
mąka pszenna2 łyżki
mąka ziemniaczana2 łyżki
cukier waniliowy1 opakowanie
Kostka do pieczenia Kasia1 opakowanie
orzechy mielone 100 gramów
cukier4 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Kasię pokroić i zmieszać z mąką, jaja ubić z cukrem.
Krok 2
Wszystko razem wymieszać.
Krok 3
Z ciasta zrobić małe kuleczki i piec w specjalnej maszynce (zdjęcie poniżej) ok. 3 minut każdą porcję.
Krok 4
Masa orzechowa: W szklance mleka wymieszać dwa rodzaje mąki, resztę mleka zagotować wraz z cukrem i cukrem waniliowym i ugotować budyń. Wystudzić.
Krok 5
Kasię utrzeć na puch, dodawać orzechy i budyń. Masą przełożyć orzeszki.
Krok 6
Do jednej połówki nałożyć nadzienie i przykryć drugą. Smacznego!
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl