Orzesznik
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka - 60 dekagramów
  • miód - 3 łyżki
  • cukier - 15 dekagramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • jajko - 2 sztuki
  • soda rozpuszczona w mleku - 2 łyżki
  • blat orzechowy
  • orzechy posiekane - 25 dekagramów
  • cukier - 100 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 120 gramów
  • miód - 2 łyżki
  • masa
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • mleko - 0.5 litrów
  • mąka pszenna - 1 łyżka
  • mąka kartoflana - 4 łyżki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto: Wszystkie składniki zagnieść, ciasto podzielić na 3 części i upiec 2 placki, oraz jeden z blatem orzechowym
  2. Blat orzechowy: składniki rozpuścić w rondelku, dodać posiekane orzechy. Ciągle mieszając smażyć na złoty kolor. Po usmażeniu gorące wyłożyć na trzecie nieupieczone ciasto i razem upiec.
  3. Masa: Ugotować budyń i zostawić do ostygnięcia. Wystudzony budyń utrzeć z Kasią, można dodać kieliszek wódki, likieru lub ajerkoniaku.
  4. Przekładać placki masą tak, aby blat orzechowy był na wierzchu.
  5. Po przełożeniu lekko ucisnąć ciasto i zostawić w lodówce, aby masa stężała.
  6. Najlepsze jest na drugi dzień. Smacznego!