Orzesznik

1


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
mąka60 dekagramów
miód3 łyżki
cukier15 dekagramów
Kostka do pieczenia Kasia1 opakowanie
jajko2 sztuki
soda rozpuszczona w mleku2 łyżki
Blat orzechowy:
orzechy posiekane25 dekagramów
cukier100 gramów
Kostka do pieczenia Kasia120 gramów
miód2 łyżki
Masa:
cukier waniliowy1 opakowanie
mleko0.5 litrów
mąka pszenna1 łyżka
mąka kartoflana4 łyżki
Kostka do pieczenia Kasia1 opakowanie
Przygotowanie
Krok 1
Ciasto: Wszystkie składniki zagnieść, ciasto podzielić na 3 części i upiec 2 placki, oraz jeden z blatem orzechowym
Krok 2
Blat orzechowy: składniki rozpuścić w rondelku, dodać posiekane orzechy. Ciągle mieszając smażyć na złoty kolor. Po usmażeniu gorące wyłożyć na trzecie nieupieczone ciasto i razem upiec.
Krok 3
Masa: Ugotować budyń i zostawić do ostygnięcia. Wystudzony budyń utrzeć z Kasią, można dodać kieliszek wódki, likieru lub ajerkoniaku.
Krok 4
Przekładać placki masą tak, aby blat orzechowy był na wierzchu.
Krok 5
Po przełożeniu lekko ucisnąć ciasto i zostawić w lodówce, aby masa stężała.
Krok 6
Najlepsze jest na drugi dzień. Smacznego!
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl