Ośnieżony murzynek
  • 15 minut
  • Trudne

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • cukier - 1 szklanka
  • kakao - 3 łyżki
  • woda - 0.5 szklanek
  • mąka - 2 szklanki
  • jajko - 5 sztuk
  • proszek do pieczenia - 1 łyżka
  • czekolada mleczna - 6 opakowań
  • śmietana 18% - 200 mililitrów
  • śmietana kremówka - 500 mililitrów
  • żelatyna - 2 łyżki
  • śliwki - 1 opakowanie
  • rum - 200 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto: Kasię, cukier, kakao zagotować i zostawić do ostygnięcia, następnie dodać mąkę, żółtka i proszek do pieczenia.
  2. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z resztą.
  3. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
  4. Po ostygnięciu przekroić na 2 placki.
  5. Masa: czekoladę połamać ma kostki, włożyć do garnka, ten garnek włożyć do większego, napełnionego wodą i rozpuścić w kąpieli wodnej.
  6. Kiedy czekolada się rozpuści i lekko przestygnie połączyć ją łyżką ze śmietaną.
  7. Dodać śliwki namoczone w rumie lub rodzynki.
  8. Gotową masę przełożyć placki.
  9. Dać do lodówki.
  10. Masa 2: Śmietanę ubić mikserem, połączyć z żelatyną rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody.
  11. Nałożyć na górę ciasta i udekorować.