Ossobuco - gicz cielęca

9


Łatwe


60 min.


4 os.

Składniki
gicz cielęca4 sztuki
Sos do pieczeni jasny Knorr
marchew3 sztuki
cebule3 sztuki
świeże pomidory5 sztuk
czerwone wino200 mililitrów
ząbek czosnku3 sztuki
gałązka świeżego rozmarynu1 sztuka
świeża szałwia (ewentualnie suszona)1 łyżka
Ziele angielskie z Meksyku Knorr3 ziarna
Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr5 ziaren
sól
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr1 szczypta
oliwa z oliwek50 mililitrów
woda400 mililitrów
Przygotowanie
Krok 1
Gicze cielęce umyj, osusz i oprósz odrobiną soli oraz czarnego pieprzu. Obsmaż je w garnku na rozgrzanej oliwie.
Krok 2
Cebule pokrój w piórka, marchew zetrzyj na tarce i dodaj do mięsa. Smaż całość przez chwilę, po czym dodaj przyprawy i posiekane zioła.
Krok 3
Pomidory pokrój w kostkę i dołóż do reszty składników w garnku. Następnie podlej całość czerwonym winem. Mięso duś pod przykryciem około 40 minut, po czym dolej szklankę wody i duś kolejne 40 minut - do momentu, kiedy mięso zmięknie.
Krok 4
Sos do pieczeni jasny Knorr wymieszaj z 200 mililitrami wody, dodaj do wywaru i doprowadź do wrzenia. Całość gotuj jeszcze 5 minut.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl