Ossobuco - gicz cielęca
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • gicz cielęca - 4 sztuki
  • Sos do pieczeni jasny Knorr
  • marchew - 3 sztuki
  • cebule - 3 sztuki
  • świeże pomidory - 5 sztuk
  • czerwone wino - 200 mililitrów
  • ząbek czosnku - 3 sztuki
  • gałązka świeżego rozmarynu - 1 sztuka
  • świeża szałwia (ewentualnie suszona) - 1 łyżka
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 3 ziarna
  • Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr - 5 ziaren
  • sól
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • oliwa z oliwek - 50 mililitrów
  • woda - 400 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Gicze cielęce umyj, osusz i oprósz odrobiną soli oraz czarnego pieprzu. Obsmaż je w garnku na rozgrzanej oliwie.
  2. Cebule pokrój w piórka, marchew zetrzyj na tarce i dodaj do mięsa. Smaż całość przez chwilę, po czym dodaj przyprawy i posiekane zioła.
  3. Pomidory pokrój w kostkę i dołóż do reszty składników w garnku. Następnie podlej całość czerwonym winem. Mięso duś pod przykryciem około 40 minut, po czym dolej szklankę wody i duś kolejne 40 minut - do momentu, kiedy mięso zmięknie.
  4. Sos do pieczeni jasny Knorr wymieszaj z 200 mililitrami wody, dodaj do wywaru i doprowadź do wrzenia. Całość gotuj jeszcze 5 minut.