Ostra zupa warzywna

Składniki:

  • cebula - 1 sztuka
  • przecier pomidorowy - 1 łyżka
  • cukinia - 1 sztuka
  • marchewka - 1 sztuka
  • pomidor - 500 gramów
  • pieprz - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • cynamon - 1 szczypta
  • kolendra - 2 łyżki
  • oliwa - 1 łyżka
  • pieprz cayenne - 1 szczypta
  • zielony groszek - 3 łyżki
  • bób - 50 gramów
  • ziemniak - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa obierz ze skórek i potnij na mniejsze kawałki.
  2. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklij posiekaną cebulę.
  3. Dodaj ziemniaki, marchewkę, cukinię i groszek, podlej wodą lub bulionem i duś przez ok.30 minut na małym ogniu.
  4. Bób przepłukaj, ugotuj w osobnym naczyniu i odcedź.
  5. Dodaj do zupy razem z pomidorami. Dopraw do smaku i gotuj do momentu, gdy wszystkie warzywa będą miękkie.
  6. Zupę rozlej i udekoruj posiekaną kolendrą.