Ostre chilli con carne - VIDEO
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mięso mielone wołowe - 400 gramów
  • cebula czerwona - 2 sztuki
  • ząbki czosnku - 3 sztuki
  • Przyprawa do mięs Knorr - 2 łyżki
  • mielona kolendra - 1 łyżka
  • pomidory w puszce - 500 mililitrów
  • Cynamon z Wietnamu Knorr - 1 łyżka
  • Chili z Indii Knorr - 1 łyżeczka
  • czerwona fasola - 1 opakowanie
  • tortilla kukurydziana - 4 sztuki
  • Kmin rzymski z Indii mielony Knorr - 1 łyżka
  • świeża kolendra - 0.5 pęczków
  • oliwa - 80 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Pół cebuli pokrój w plastry tak, aby powstały pierścienie i odłóż do dekoracji. Pozostałą, wraz z czosnkiem pokrój w drobną kostkę.
  2. Mięso mielone wymieszaj z przyprawą Knorr oraz pozostałymi przyprawami.
  3. W szerokim rondlu rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę i czosnek.
  4. Jak się zrumienią dodaj mięso mielone i smaż całość, aż mięso straci czerwony kolor.
  5. Dodaj teraz posiekane pomidory z puszki oraz pół szklanki wody. Całość duś około 20 minut, aż dobrze zgęstnieje. Pod koniec duszenia dodaj odcedzoną czerwoną fasolkę.
  6. Tortillę pokrój w trójkąty, które rozłóż na blaszce i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10 minut, aż zrobią się chrupiące. Chilli con Carne podawaj w misce posypane chrupiącą tortillą, krążkami cebulowymi i posiekaną kolendrą.