Ostre duszone serduszka drobiowe

Składniki:

  • serca drobiowe - 750 gramów
  • Bulionetka Bulion drobiowy Knorr - 2 sztuki
  • papryka czerwona - 0.5 sztuk
  • ostra papryczka chili - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
  • masło - 2 łyżki
  • mąka - 1 łyżka
  • papryka słodka - 1 łyżeczka
  • ziele angielskie - 4 sztuki
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść serca zalej zimną wodą. Po zagotowaniu gotuj jeszcze 10 minut. Wodę odlać. Zalej gorącym bulionem, dodaj ziele angielskie, liść laurowy, pieprz. Duś około 15 minut.
  2. Drobno pokrojoną cebulę zeszklij na oleju. Wymieszaj z posiekaną ostrą papryczką i dodaj do serc. Wszystko oprósz słodką papryką, dokładnie wymieszaj i duś do miękkości.
  3. Dodaj drobno pokrojoną w kostkę paprykę i koncentrat pomidorowy. Duś 10 minut.
  4. Zagotuj 1 litr wody i rozprowadź w niej Bulionetki Bulion drobiowy Knorr.
  5. Z mąki i masła przygotuj zasmażkę i zagęść nią sos. Wszystko dokładnie wymieszaj i zagotuj.