Ostre żeberka BBQ

5


Łatwe


60 min.


4 os.

Składniki
żeberka wieprzowe1 kilogram
Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr1 opakowanie
Ketchup Hellmann's Extra Hot1 szklanka
sok pomarańczowy0.5 szklanek
pieprz cayenne1 łyżeczka
ząbki czosnku3 sztuki
Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr1 łyżeczka
mielona kolendra1 łyżeczka
Liść laurowy z Turcji Knorr4 sztuki
Ziele angielskie z Meksyku Knorr3 sztuki
sól morska1 łyżka
Przygotowanie
Krok 1
Mięso podziel na porcję (na przykład po 2,3 kostki) i zalej wodą. Dodaj sól, liść laurowy i ziele angielskie. Mięso gotuj powoli, aż będzie miękkie.
Krok 2
W tym czasie przygotuj marynatę. Wymieszaj ketchup z sokiem pomarańczowym, pieprzem cayenne, przeciśniętym czosnkiem, gałką, kolendrą oraz przyprawą Knorr.
Krok 3
Miękkie żeberka odcedź i natychmiast przełóż do marynaty. Odstaw, aż całość wystygnie i się zamarynuje, minimum na 2 godziny.
Krok 4
Po tym czasie grilluj żeberka, aż skórka zrobi się dobrze mocno rumiana. Podawaj z pieczonymi ziemniakami i świeżą sałatą.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl