Ostre żeberka BBQ

8


Łatwe


60 min.


4 os.

Składniki
żeberka wieprzowe1 kilogram
Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr1 opakowanie
Ketchup Hellmann's Pikantny1 szklanka
sok pomarańczowy0.5 szklanek
pieprz cayenne1 łyżeczka
ząbki czosnku3 sztuki
gałka muszkatołowa1 łyżeczka
mielona kolendra1 łyżeczka
liść laurowy4 sztuki
ziele angielskie3 sztuki
sól morska1 łyżka
Przygotowanie
Krok 1
Mięso podziel na porcję (na przykład po 2,3 kostki) i zalej wodą. Dodaj sól, liść laurowy i ziele angielskie. Mięso gotuj powoli, aż będzie miękkie.
Krok 2
W tym czasie przygotuj marynatę. Wymieszaj ketchup z sokiem pomarańczowym, pieprzem cayenne, przeciśniętym czosnkiem, gałką, kolendrą oraz przyprawą Knorr.
Krok 3
Miękkie żeberka odcedź i natychmiast przełóż do marynaty. Odstaw, aż całość wystygnie i się zamarynuje, minimum na 2 godziny.
Krok 4
Po tym czasie grilluj żeberka, aż skórka zrobi się dobrze mocno rumiana. Podawaj z pieczonymi ziemniakami i świeżą sałatą.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl