Ostre żeberka BBQ
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • żeberka wieprzowe - 1 kilogram
  • Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr - 1 opakowanie
  • Ketchup Hellmann's Extra Hot - 1 szklanka
  • sok pomarańczowy - 0.5 szklanek
  • pieprz cayenne - 1 łyżeczka
  • ząbki czosnku - 3 sztuki
  • Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr - 1 łyżeczka
  • mielona kolendra - 1 łyżeczka
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 4 sztuki
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 3 sztuki
  • sól morska - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Mięso podziel na porcję (na przykład po 2,3 kostki) i zalej wodą. Dodaj sól, liść laurowy i ziele angielskie. Mięso gotuj powoli, aż będzie miękkie.
  2. W tym czasie przygotuj marynatę. Wymieszaj ketchup z sokiem pomarańczowym, pieprzem cayenne, przeciśniętym czosnkiem, gałką, kolendrą oraz przyprawą Knorr.
  3. Miękkie żeberka odcedź i natychmiast przełóż do marynaty. Odstaw, aż całość wystygnie i się zamarynuje, minimum na 2 godziny.
  4. Po tym czasie grilluj żeberka, aż skórka zrobi się dobrze mocno rumiana. Podawaj z pieczonymi ziemniakami i świeżą sałatą.