Ostry boczek

Składniki:

  • boczek - 50 dekagramów
  • Rosół wołowy Knorr
  • cebula - 1 sztuka
  • świeży imbir
  • papryczka chilli - 1 sztuka
  • sos sojowy - 0.5 łyżek
  • wódka - 2 łyżki
  • ziarna czarnego pieprzu - 2 łyżki
  • olej sezamowy - 0.5 łyżek

Sposób przygotowania:

  1. Boczek umieść w małym garnku i zalej wodą. Dodaj kostkę Rosół wołowy Knorr i zagotuj.
  2. Posiekaj ćwiartkę cebuli, imbir pokrój i wraz z wódką dodaj do boczku. Gotuj do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i duś przez około godzinę. Wyjmij boczek i poczekaj do momentu, gdy ostygnie.
  3. Zimne mięso pokrój w plastry. Chilli posiekaj drobno, wymieszaj z olejem i usmaż na dużym ogniu.
  4. Na osobnej patelni rozgrzej ziarna pieprzu (do wydzielenia się specyficznego aromatu), po czym rozgnieć je wałkiem lub w moździerzu.
  5. Mięso włóż do miski, wymieszaj z chilli, pieprzem, sosem sojowym i olejem sezamowym. Podawaj na zimno.