Ostry sos pomidorowy

Składniki:

  • przecier pomidorowy - 0.5 litrów
  • suszona papryka chilli - 1 łyżeczka
  • sól - 0.5 łyżeczek
  • cukier - 3 łyżeczki
  • sok pomidorowy - 0.5 szklanek

Sposób przygotowania:

  1. Do niedużego rondelka lub garnka wlewamy przecież pomidorowy, taki w kartoniku. Zaczynamy gotować na wolnym ogniu. Dodajemy pozostałe składniki czyli suszoną paprykę chili, sól, cukier oraz sok pomidorowy.
  2. Gotujemy kilkanaście minut na małym ogniu, aż nadmiar płynu odparuje i sos zgęstnieje. Cały czas mieszamy aż składniki ładnie się wymieszają i rozpuszczą.
  3. Odstawiamy do wystudzenia i przelewamy do słoika. Przechowujemy w lodówce. Sos doskonały na zimno do pizzy, gołąbków, zapiekanek itd. Ilość papryki uzależniona jest od tego, jak ostry chcemy mieć sos.