Ostry suflet z papryczką chili

Składniki:

  • jajko - 2 sztuki
  • cukier - 120 gramów
  • masło - 50 gramów
  • mąka ziemniaczana - 20 gramów
  • śmietanka 18% - 500 mililitrów
  • chilli - 1 łyżeczka
  • wanilia - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Śmietankę zagotuj razem z chili i wanilią, zestaw z ognia. Wanilię wyjmij.
  2. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek.
  3. Żółtka utrzyj razem z cukrem i ustaw miskę nad garnkiem z gotującą się wodą. Dodaj śmietankę i ubijaj na parze, nie dopuszczając masy do wrzenia. Gdy zgęstnieje, odstaw, wystudź.
  4. Białka ubij razem z mąką ziemniaczaną na sztywną pianę i delikatnie połącz z resztą masy.
  5. Foremki do zapiekania nasmaruj masłem i oprósz delikatnie cukrem. Przelej mus i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30minut.