Ostry suflet z papryczką chili

0


Średnie


60 min.


2 os.

Składniki
jajko2 sztuki
cukier120 gramów
masło50 gramów
mąka ziemniaczana20 gramów
śmietanka 18%500 mililitrów
chilli1 łyżeczka
wanilia1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Śmietankę zagotuj razem z chili i wanilią, zestaw z ognia. Wanilię wyjmij.
Krok 2
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek.
Krok 3
Żółtka utrzyj razem z cukrem i ustaw miskę nad garnkiem z gotującą się wodą. Dodaj śmietankę i ubijaj na parze, nie dopuszczając masy do wrzenia. Gdy zgęstnieje, odstaw, wystudź.
Krok 4
Białka ubij razem z mąką ziemniaczaną na sztywną pianę i delikatnie połącz z resztą masy.
Krok 5
Foremki do zapiekania nasmaruj masłem i oprósz delikatnie cukrem. Przelej mus i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30minut.
Autor: pasibrzuchPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl