Owocowa pychotka

0


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Biszkopt:
jajko4 sztuki
cukier1 szklanka
kakao2 łyżki
mąka1.5 szklanek
Kostka do pieczenia Kasia1 opakowanie
woda8 łyżek
proszek do pieczenia1 łyżeczka
Masa:
wydrylowane wiśnie1 puszka
galaretka wiśniowa3 opakowania
kremówka700 mililitrów
cukier puder1 łyżka
cukier waniliowy0.5 opakowań
żelatyna2 łyżeczki
Wierzch:
rum do nasączenia biszkoptu3 łyżki
gorzka czekolada1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Spód: białka ubić na sztywną pianę.
Krok 2
Stopniowo, na przemian, nie przerywając ubijania dodawać cukier i żółtka.
Krok 3
Następnie dodać rozpuszczoną Kasię z wodą i lekko trzepać ciasto.
Krok 4
Na koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.
Krok 5
Wszystko delikatnie wymieszać.
Krok 6
Uwaga: gdy dodawałam Kasię z wodą, mąkę z proszkiem i kakao miksowałam na najmniejszych obrotach.
Krok 7
Biszkopt piec w tortownicy o średnicy 26 cm.
Krok 8
Wiśnie odsączyć, a do soku dolać tyle wody, aby uzyskać 3/4 litra płynu.
Krok 9
Odlać trochę soku i w zimnym soku rozpuścić galaretki.
Krok 10
Resztę soku doprowadzić do wrzenia, dodać rozprowadzoną galaretkę i chwilę gotować na wolnym ogniu.
Krok 11
Następnie wrzucić wiśnie, całość chwilę mieszać i odstawić z ognia do zastygnięcia.
Krok 12
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, cukier waniliowy oraz żelatynę ostudzoną, rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody.
Krok 13
Upieczony biszkopt przekroić na połowę i skropić rumem.
Krok 14
Na pierwszym blacie biszkoptu układać na nim kupkami galaretkę, a luki uzupełniać kupkami bitej śmietany.
Krok 15
Następnie położyć na to drugi blat, a na nim tak samo kupki galaretki i bitej śmietany.
Krok 16
Wierzch posypać tartą czekoladą.
Krok 17
Ciasto wstawić do lodówki dla lepszego stężenia.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl