Owocowa pychotka
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 160 °C

Składniki:

    biszkopt
  • jajko - 4 sztuki
  • cukier - 1 szklanka
  • kakao - 2 łyżki
  • mąka - 1.5 szklanek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • woda - 8 łyżek
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • masa
  • wydrylowane wiśnie - 1 puszka
  • galaretka wiśniowa - 3 opakowania
  • kremówka - 700 mililitrów
  • cukier puder - 1 łyżka
  • cukier waniliowy - 0.5 opakowań
  • żelatyna - 2 łyżeczki
  • wierzch
  • rum do nasączenia biszkoptu - 3 łyżki
  • gorzka czekolada - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Spód: białka ubić na sztywną pianę.
  2. Stopniowo, na przemian, nie przerywając ubijania dodawać cukier i żółtka.
  3. Następnie dodać rozpuszczoną Kasię z wodą i lekko trzepać ciasto.
  4. Na koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.
  5. Wszystko delikatnie wymieszać.
  6. Uwaga: gdy dodawałam Kasię z wodą, mąkę z proszkiem i kakao miksowałam na najmniejszych obrotach.
  7. Biszkopt piec w tortownicy o średnicy 26 cm.
  8. Wiśnie odsączyć, a do soku dolać tyle wody, aby uzyskać 3/4 litra płynu.
  9. Odlać trochę soku i w zimnym soku rozpuścić galaretki.
  10. Resztę soku doprowadzić do wrzenia, dodać rozprowadzoną galaretkę i chwilę gotować na wolnym ogniu.
  11. Następnie wrzucić wiśnie, całość chwilę mieszać i odstawić z ognia do zastygnięcia.
  12. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, cukier waniliowy oraz żelatynę ostudzoną, rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody.
  13. Upieczony biszkopt przekroić na połowę i skropić rumem.
  14. Na pierwszym blacie biszkoptu układać na nim kupkami galaretkę, a luki uzupełniać kupkami bitej śmietany.
  15. Następnie położyć na to drugi blat, a na nim tak samo kupki galaretki i bitej śmietany.
  16. Wierzch posypać tartą czekoladą.
  17. Ciasto wstawić do lodówki dla lepszego stężenia.