Przygotowanie |
Krok 1 |
Spód: białka ubić na sztywną pianę. |
Krok 2 |
Stopniowo, na przemian, nie przerywając ubijania dodawać cukier i żółtka. |
Krok 3 |
Następnie dodać rozpuszczoną Kasię z wodą i lekko trzepać ciasto. |
Krok 4 |
Na koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. |
Krok 5 |
Wszystko delikatnie wymieszać. |
Krok 6 |
Uwaga: gdy dodawałam Kasię z wodą, mąkę z proszkiem i kakao miksowałam na najmniejszych obrotach. |
Krok 7 |
Biszkopt piec w tortownicy o średnicy 26 cm. |
Krok 8 |
Wiśnie odsączyć, a do soku dolać tyle wody, aby uzyskać 3/4 litra płynu. |
Krok 9 |
Odlać trochę soku i w zimnym soku rozpuścić galaretki. |
Krok 10 |
Resztę soku doprowadzić do wrzenia, dodać rozprowadzoną galaretkę i chwilę gotować na wolnym ogniu. |
Krok 11 |
Następnie wrzucić wiśnie, całość chwilę mieszać i odstawić z ognia do zastygnięcia. |
Krok 12 |
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, cukier waniliowy oraz żelatynę ostudzoną, rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. |
Krok 13 |
Upieczony biszkopt przekroić na połowę i skropić rumem. |
Krok 14 |
Na pierwszym blacie biszkoptu układać na nim kupkami galaretkę, a luki uzupełniać kupkami bitej śmietany. |
Krok 15 |
Następnie położyć na to drugi blat, a na nim tak samo kupki galaretki i bitej śmietany. |
Krok 16 |
Wierzch posypać tartą czekoladą. |
Krok 17 |
Ciasto wstawić do lodówki dla lepszego stężenia. |