| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Spód: białka ubić na sztywną pianę. |
| Krok 2 |
| Stopniowo, na przemian, nie przerywając ubijania dodawać cukier i żółtka. |
| Krok 3 |
| Następnie dodać rozpuszczoną Kasię z wodą i lekko trzepać ciasto. |
| Krok 4 |
| Na koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. |
| Krok 5 |
| Wszystko delikatnie wymieszać. |
| Krok 6 |
| Uwaga: gdy dodawałam Kasię z wodą, mąkę z proszkiem i kakao miksowałam na najmniejszych obrotach. |
| Krok 7 |
| Biszkopt piec w tortownicy o średnicy 26 cm. |
| Krok 8 |
| Wiśnie odsączyć, a do soku dolać tyle wody, aby uzyskać 3/4 litra płynu. |
| Krok 9 |
| Odlać trochę soku i w zimnym soku rozpuścić galaretki. |
| Krok 10 |
| Resztę soku doprowadzić do wrzenia, dodać rozprowadzoną galaretkę i chwilę gotować na wolnym ogniu. |
| Krok 11 |
| Następnie wrzucić wiśnie, całość chwilę mieszać i odstawić z ognia do zastygnięcia. |
| Krok 12 |
| Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, cukier waniliowy oraz żelatynę ostudzoną, rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. |
| Krok 13 |
| Upieczony biszkopt przekroić na połowę i skropić rumem. |
| Krok 14 |
| Na pierwszym blacie biszkoptu układać na nim kupkami galaretkę, a luki uzupełniać kupkami bitej śmietany. |
| Krok 15 |
| Następnie położyć na to drugi blat, a na nim tak samo kupki galaretki i bitej śmietany. |
| Krok 16 |
| Wierzch posypać tartą czekoladą. |
| Krok 17 |
| Ciasto wstawić do lodówki dla lepszego stężenia. |