Owocowe wzgórza
  • 60 minut
  • Trudne

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • jajko - 6 sztuk
  • cukier - 1 szklanka
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • mąka - 1 szklanka
  • olej - 3 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • jajko - 3 sztuki
  • cukier puder - 0.75 szklanek
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1.5 sztuk
  • galaretka malinowa - 1 opakowanie
  • maliny - 30 dekagramów
  • dżem malinowy - 3 łyżeczki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 120 gramów
  • kakao - 2 łyżki
  • mleko - 2 łyżki
  • cukier puder - 1.5 szklanek

Sposób przygotowania:

  1. Biszkopt: Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęstą pianę. Dodać żółtka, wymieszać, następnie mąkę i proszek do pieczenia, na końcu olej.
  2. Całość wymieszać i wlać na blaszkę o wymiarach 35x25. Upiec na złocisty kolor w temperaturze 180 stopni. W czasie pieczenia przygotować galaretkę i krem.
  3. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody. Odstawić do wystudzenia.
  4. Krem: Żółtka oddzielić od białek. Z 1 białka ubić pianę, a żółtka utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać Kasię i utrzeć na puszysty krem.
  5. Na końcu wmieszać ubitą wcześniej pianę z 1 białka.
  6. Po wystygnięciu biszkoptu, wyjmujemy go z blachy i przecinamy na wysokości 1/3, aby dół był cieńszy. Powstają 2 placki o wymiarach blachy.
  7. Dolną część ciasta smarujemy kremem, a z górnej wycinamy kieliszkiem krążki. Powinno się zmieścić 6x4. Po wycięciu krążki odłożyć na bok.
  8. Na wysmarowany wcześniej kremem dół położyć powycinaną górę. W otworki powgniatać maliny. Do gęstniejącej galaretki dodać dżem i wymieszać.
  9. Tak przygotowaną galaretką zalać otworki z malinami i przykryć wcześniej wyciętymi krążkami. Po takim przygotowaniu wstawić na pół godziny do lodówki.
  10. Przygotować polewę: Kasię, mleko i kakao rozpuścić, zdjąć z ognia. Wsypać cukier puder i dobrze wymieszać na gładką polewę. Poczekać, aż lekko przestygnie i posmarować nią ciasto. Smacznego :)