Owocowy Raj
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 200 °C

Składniki:

    biszkopt:
  • jajka - 6 sztuk
  • cukier - 0.8 szklanek
  • mąka tortowa - 1.5 szklanek
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • bita śmietana:
  • śmietana kremówka 30% - 6 opakowań
  • żel-fix - 7 opakowań
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • dodatkowo:
  • dżem z owoców leśnych - 5 łyżek
  • poncz do nasączania
  • owoce do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Jajka z cukrem ubijamy 10-15 minut na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy.
  2. Wlewamy do dużej tortownicy, pieczemy w temp. 200 stopni. Studzimy i przekrawamy na 3 krążki.
  3. Spód i środkowy krążek nasączamy naparem z herbaty lub alkoholem. Śmietanę z cukrem i żel- fikasami miksujemy.
  4. Spód tortu smarujemy dżemem, wykładamy część bitej śmietany, przykrywamy drugim krążkiem.
  5. Nakładamy warstwę bitej śmietany i przykrywamy kolejnym krążkiem.
  6. Wierzch i boki smarujemy bitą śmietaną. Dekorujemy owocami. Wstawiamy do lodówki.