Owsiane muffinki z brzoskwiniami
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 25 minut
  • 190 °C

Składniki:

  • mąka - 1.5 szklanek
  • cukier - 0.6 szklanek
  • płatki owsiane - 0.5 szklanek
  • proszek do pieczenia - 1.5 łyżeczek
  • soda oczyszczona - 0.75 łyżeczek
  • jajko - 2 sztuki
  • jogurt - 1 szklanka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 sztuk
  • brzoskwinie - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszać suche składniki: cukier, mąkę, płatki, proszek i sodę.
  2. Osobno wymieszać mokre składniki: jaja, jogurt oraz rozpuszczoną i ostudzoną Kasię.
  3. Połączyć oba rodzaje składników.
  4. Brzoskwinie pokroić na drobne kawałki i wymieszać z ciastem.
  5. Ciasto nakładać do foremek (do ¾ wysokości), posypać cukrem.
  6. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temperaturze 190st.C przez ok. 25 minut.
  7. Wystudzić na kratce.